Дебкафајл: Иран ЈЕСТЕ испробао ракету домета 2 000 км, иако САД тврде да није

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Ради подсећања зашто је ово значајно, ако већ нисте, прочитајте М. К. Бадракумар: Иран матирао Израел и САД. Али, ма шта мислио Бадракумар, Израелу је у интересу да докаже постојање иранског ракетног система којим је могуће непосредно, из Ирана, гађати Израел. Треба убедити америчку јавност да је изабрани народ у смртној опасности и да у новом америчком рату (против Ирана) младе коњокрадице неће гинути узалуд.




Нова балистичка ракета "корамшар" домета 2 000км и са могућношћу да носи више бојевих глава, која је 22.априла приказана на војној паради у Техерану, заиста јесте испробана, како је и саопштио ирански генерал Амир Ајакозадех. Лансирање снимљено са велике даљине и приказано на националној телевизији јесте било право.

Председник Доналд Трамп је објавио твит с поруком: "Иран је управо испалио балистичку ракету која може да погоди Израел. Такође сарађује са Северном Корејом. Не баш у складу са споразумом који имамо!"

Међутим, три дана касније, 26. септембра, један функционер Трампове администрације је изнео мишљење да је снимак приказан на иранској телевизији "највероватније поновљени снимак са претходног тестирања" и да је "видео стар више од седам месеци, снимљен током неуспелог лансирање крајем јануара, које се завршило експлозијом ракете убрзо по узлетању". Што се тиче последњег лансирања, амерички званичник је рекао:" Колико видимо, није се догодило. Како ствари стоје, изгледа да иранско саопштење није истинито."

Међутим, обавештајни и војни извори "Дебкафајла" са Блиског истока, који су испитали обе супротне верзије, пронашли су индикације које побијају деманти званичника САД. "Корамшар" је заиста испробана, само што се то догодило мало раније него што је Техеран рекао - јесте било недавно, али не пре седам месеци.

Наши извори не тврде да је проба била успешна - само кажу да "сигурно није била неуспешна". Изгледа и да је тачно да је нова ракета изузетно прецизна, јер има доказа да је Иран успео да развије нов систем за контролу и навођење својих балистичких ракета.

Али "више бојевих глава" о којима је говорио ирански генерал може да значи и то да их "корамшар" може понети "само" две или три.

Израел највише забрињава камера смештена у носу ракете, јер то значи да би могла да буде прецизно навођена из земаљског командног центра у Ирану, све и кад Израел успе да спречи испоруку "корамшара" Хезболаху у Либану.

То што је снимак лансирања начињен са велике удаљености наши обавештајни извори објашњавају тиме да су Иранци настојали да учине непрепознатљивим полигон ионако смештен дубоко у пустињи.

Али имали су још један разлог. Наши извори су нам открили да Иран у истој области има тајна постројења у којима развија специјална возила за превоз балистичких ракета  преко каменитог пустињског и планинског терена. Тиме би "корамшар" постао мобилни ракетни систем, слично севернокорејском.

Иран се добрано потрудио да му пројекат не допре до ока странаца, али...

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходно из истог извора:

- Дебкафајл: Сви ћуте, а Иран све ближи уништењу Израела!

- Дебкафајл: Руско-америчка кљешта за Исламску државу

- Дебкафајл: Американци одлазе! Америчка коалиција конвој Исламске државе препушта Асадовој војсци

- Дебкафајл: Иранци долазе!


Извор: The Iranian Khoramshahr ballistic missile test did take place - although the US said “It didn’t happen” - DEBKAfile
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!