Не само Европа него и Белорусија шири хистерију око војне вежбе "Запад-2017"

Фото: tvc.ru.

Дмитриј Болкунец, стручњак с московске Високе школе економије, за садашњу хистерију око руско-белоруске војне вежбе "Запад-2017" криви и западне политичаре и белоруске власти. У разговору за EADaily, Болкунец је рекао да се негативан тон у медијском покривању војних вежби чуо код више белоруских политиколога, на један или други начин  повезаних са белоруским државним структурама.

По Болкунецу, они су још прошле године почели с ширењем материјала у којима се тврди да Русија војну вежбу "Запад-2017" користи за окупацију Белорусије: "Очигледно, тиме се, на првом месту, хоће стварање привида о опасности која прети од Москве и, друго, повећање напетости у руско-европским односима. Такви циљеви су делимично остварени, што се да видети по интензитету садашње информативне пропаганде са Запада."

Западна пропаганда што су је белоруски "експерти" пригрлили војне вежбе представља као претњу суседима Белорусије - Украјини, Пољској и Литванији, каже Болкунец.

"Ове земље настоје да створе јавно мнење којим ће оправдавати размештање додатних јединица НАТО-а у Поњској и другим балтичким државама. Тешко је изнети било каква предвиђања, јер у овом региону напетост расте, што у великој мери утиче на стабилност у источној Европи. Као што је познато, Белорусија је једном у две године домаћин војних вежби и никада није било провокација. Сигуран сам да ће руска војска напустити територију Бјелорусије у предвиђено време."

Руски стручњак је мишљења да у Белорусији постоје две главне струје, које координира неки центар у Минску: "Једна група,'силовики', јесте заинтересована за извођење вежби. Али ту је и друга група која их не жели, за коју је Белорусија неутрална зона, неутрална и у војном погледу."

Болкунец сматра да је медијска подршка вежбама "Запад-2017" још једном показала од колике је важности да државе чланице Организације договора о колективној безбедности успоставе јединствену линију информативне политике попут земаља НАТО-а:

"Морало би се имати у виду да је Белорусија чланица Организације договора о колективној безбедности, док су њени суседи у НАТО-у. И док чланице НАТО-а стриктно спроводе налоге релевантних централних организација, у земљама ОДКБ-а, одлуке се, истина, потписују, али се не примењују увек. Понекад је веома тешко разумети логику онога што чине власти неких држава ОДКБ. Добрих иницијатива има, али медији их не подржавају. У међувремену, неопходно је одржати свеобухватну расправу, избећи цурење информација и информисати јавност о циљевима и задацима војних вежби на територији Белорусије и Русије. Али, уместо тога, имамо редовна цурења информација која код јавности изазивају незадовољство. Мислим да је то бесмислено и апсолутно глупо."

Како се ближи 14. септембар, почетак војне вежбе "Запад-2017" која ће се одржати на територији Белорусије, на Западу расте хистерија, посебно у балтичким државама и Украјини, али и у самој Белорусији.

Већ смо вас известили да је кампања дискредитације вежби "Запад-2017" започела објављивањем извештаја "Белорусија у контексту сукоба између Русије и НАТО-а" белоруског Центра за стратешка и спољнополитичка истраживања у августу 2016. године. Аутори извештаја Јуриј Царик и Арсеније Сивицки су сигурни да деловање на спречавању спољних "хибридних" војних претњи независности и територијалног интегритета Белорусије мора да буде засновано на сарадњи са НАТО-ом, и чак тврде да Русија представља кључну војну претњу Белорусији, и да ће покушати да "Запад-2017" искористи за одузимање суверенитета Белорусији.

Даље, развој сваковрсне сарадње Белорусије и НАТО-а објашњавају потребом "транспарентних и предвидивих односа са Западом", е да би се успешно супротставило "агресивној" Русији чији је стратешки циљ да "Белорусију, по украјинском сценарију, претвори у Јужну Осетију".

Белоруске власти су сугестије из Извештаја почеле да спроводе одмах по његовом објављивању. Тако је октобра 2016. усвојена Заједничка изјава о сарадњи Министарства одбране Белорусије и Министарства одбране САД, заједно са Планом билатералне војне сарадње за 2017. годину.

EADaily. All news

Претходно: Ћирилизовано: Белорусија (31 чланак)


Изворни текст на руском: «К истерии вокруг „Запад-2017“ причастна не только Европа, но и Белоруссия» — Новости политики, Новости Белоруссии — EADaily
Извор: “Not only Europe, but also Belarus is behind hysteria over West-2017” — Politics, Belarus — EADaily
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!