Дебкафајл: Иран и Хезболах стежу омчу око Израела (нови моменти)


Амерички амбасадор у УН Ники Хејли је у четвртак, 31. августа, упутила изазов међународној заједници, да Иран позове на одговорност, пошто је Исламска Република показала своје "праве боје" поново успостављајући односе са палестинским екстремистима из Хамаса. Хејли је рекла да је "запањујуће" што вођа Хамаса може да се хвали да је Техеран поново највећи дародавац новца и оружја његовој организацији.

"Поново", због тога што је прекид односа између Ирана и Хамаса настао када је терористичка група одбила да сарађује с Башаром Асадом у сиријском грађанском рату.

"Иран мора да одлучи да ли жели да постане члан заједнице народа од кога се може очекивати да ће озбиљно испуњавати своје међународне обавезе, или хоће да буде предводник џихадистичког терористичког покрета. Обоје не може", рекла је Хејли.

Исламски Иран је давно донео одлуку, што је амбасадорки добро познато из обавештајних извјештаја у које има увид. Њене храбре речи су пре позив на буђење, аларм због брзог, мада често неопаженог, напредовања Ирана и Хизбаллаха током августа, како би наметнули своју вољу Блиском истоку.

Хејли је сазнала за сусрет од 2. августа у Бејруту, између војног шефа Хамаса Салаха ал-Арурија и иранских званичника, после којег је вођа Хезболаха Хасан Насралах потврдио да палестински господари Појаса Газе завређују обнављање војне и финансијске помоћи.

Такав споразум је утаначен на највишем нивоу, у Техерану, када су највиши ирански руководиоци, међу којима је био и командант Револуционарне гарде генерал Касем Сулејмани, примили Арурија са свитом. Иначе, Сулејмани није само војни заповедник иранских снага које се боре по блискоисточним ратиштима, већ је и на челу Ал Кудса, специјалне јединице Револуционарне гарде која је задужена за обавештајни рад, субверзивна дејства и терористичке мреже Ирана.

Ови догађаји и њихове посљедица приказани су у најновијем броју "ДЕБКА викли" (DEBKA Weekly), од петка, 1. септембра.

Стога је управо Касем Сулејмани издао Хамасу и војном крилу Хамаса задатке за наредни период. Пошто су обе стране привржене насилним тактикама  (тероризму) при остваривању својих циљева - међу којима је и уништење Државе Израел - само преостаје да се види какав ће тачно облик имати партнерство Хамаса и Хезболаха под покровитељством Ирана, и где ће га испољавати. На тајним сусретима представника Ал Кудса и Хамаса у Техерану договорени су и технички аспекти.

На неким од тих сусрета присуствовали су и тајни агенти и шефови терористичких мрежа које је Сулејмани разапео по читавом Блиском истоку и у заливским емиратима.

Свечана прослава другог председничког мандата Хасана Руанија која је одржана 5. августа пружила је згодан параван за све те тајне сусрете.

Упозорење Ники Хејли међународној заједници подстакнуто је управо овим догађајима. Њене речи јесу биле моћне, сугестивне и правовремене, али се не види никакав знак да су утицале на остатак састава Трампове администрације.

Са Јужним фронтом против Израела већ у џепу, Иран и Хезболах су ове недеље спојили своје северне фронтове, на само пар километара од израелско-сиријске границе на Голану. Ово се могло догодити само зато што је Трампова администрација поклекла пред руским захтевом да се ревидира пројект деескалационе зоне на сиријском делу Голана, тако да се не захтева да иранске и снаге Хезболаха морају да буду удаљене 40-50 км од зоне, него само осам километара.

А ни то се не поштује.

Јединице Ирана и Хезболаха у Сирији су се, у тишини, израелској граници примакли још ближе, поготово ове недеље када су руски посматрачи довели групу њихових официра у Кунеитру, где им је дата база из које, под заштитом Русије, каменом могу да добаце до израелског Голана.

Дакле, Иран и његов либански пион су искористили август да се дочепају положаја с којег ће моћи да стежу омчу око Израела кад и како им се ћефне.

Премијер Бењамин Нетањаху се ове седмице хвалио како је за његовог мандата владало релативно затишје. Како рече, Израел је успешно избегао да се уплете у неки већи рат. И то је тачно. Међутим, његова политика уздржаности и дефанзиве има своју цену. Колика је, срачунато је 1. септембра, до када су Иран и Хезболах успели, а да их нико није ометао, да се домогну положаја на израелској граници са Сиријом и Либаном на северу, а на југу приближе до границе с Газом.

Гледано из војно-стратешког угла, може се рећи да је Израел назадовао циглих једанаест година, на стање 2006. године, када су исти непријатељи запретили нашој јужној и северној граници. Израел је тада био принуђен да крене у рат против Хезболаха - у Либану. Али сукоб би овога пута могао да се разбукти истовремено на три фронта - и у Либану, и у Гази, и у Сирији.
DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Свакидашња јадиковка "Дебкафајла" је добила нову строфу - подршке Ники Хејли, претенденту на место државног секретара, које тренутно заузима пулен главне и Бушове и Клинтонове "безбедњакуше", неоконке Сузан Рајс, тобоже умерени носилац руског ордена, Рекс Тилерсон.

У праву је Мајкл Севиџ - чије су књиге и радијске емисије итекако допринеле Трамповој победи, што је овај признао у више наврата, па и када је гостовао у Севиџовим емисијама - што каже да је Белу кућу заузела војна хунта, која ће, иако је чине генерали-либералоиди, бити опаснија и за свет погубнија од оне коју је водио Обама, који није баш увек играо по такту Израела.

Дакле, сада знамо одакле ветар дува, чему наслови типа Will Nikki Haley replace Rex Tillerson as Secretary of State? | Fortune.com.

Јер Ники Хејли јесте дилетант за спољну политику, али "зна ко зна" и кога се, ако се жели каријера, мора слушати.

Што је М. К. Бадракумар написао (а "Ћирилизовано", преведено, објавило) још почетком јула у М. К. Бадракумар: Израелско трамповање Блиског истока

(Успут, Бадракумара и Робертса више не преводим јер их се дохватио "Нови Стандард". Нека. Већ годинама говорим да је Жељко Цвијановић вођа есенесовског хора медијских дечака, али ови аутори заслужују да их чита много више од 400-500 читалаца колико вас прати "Ћирилизовано", с тим да "ционистичке" теме ретко кад остваре више од стотињак прегледа (Бадракумаров чланак је отворило тек 73 читаоца). Ви, који умете да препознате шта је несвакидашње и вредно - надам се да не замерате. За остале ме ионако баш брига. Уосталом, има тема, као што је ционизам, које Цвијановић ни за живу главу не би дотакао, па ћу ја превести ако и када Американац и Индијац, оба пензионери, буду написали штогод што млађе колеге не смеју.)


4 коментара:

  1. Имам утисак да дотични Бадракумар понекад пише провокативне текстове са негативном конотацијом. Можда се варам.
    Хтео сам о Сулејманију. Човек за велико поштовање. Једноставно, бива га. Свестран.Требало би да је више таквих.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Бадракумар је некада био индијски амбасадор у СССР-у. Више је него наклоњен Русији. Власт Нарендре Модија критикује због слизавања с коњокрадицама.
      Треба га пратити посебно због његових анализа на релацијама Индија-Кина-Русија-Пакистан, управо тамо где има највише изгледа за атомски рат (шта је Кинезима и Индусима пар стотина милиона погинулих,је л' тако?)

      Избриши
    2. Заборавих...Што се тиче Сулејманија - не знам.
      И немојте мислити да сам због ових превода нешто наклоњен Ирану. И то су џихадисти, сетите се рата у БиХ. Речју, њима и Израелцима желим тачно оно што једни другима желе - толико су "задужили" свет.

      Избриши
  2. Јесте, али је мање зло. Обавио је добар посао у Сирији. А Индијац ко Индијац, није баш заљубљен у Кинезе и мислим да се то осећа у писању.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!