Јерменско не НАТО-у или зорт од Русије

Путин и председник Јерменије Серж Саргсјан. Фотографија: Аравот (aravot.am)

Јерменија је одбила да учествује у међународној војној вежби НАТО-а " Жустри дух - 2017" (Agile Spirit – 2017) из више разлога. Стручњаци кажу да се Јерменија предомислила у последњем тренутку, тек када је Азербејџан, такође у задњи час, одлучио да поново учествује. Подсетимо се да Јерменија има врло тужно искуство учествовања у "ивентима" НАТО-а када је ту и Азербејџан: азербајџански официр Рамил Сафаров је 2004. године брутално убио јерменског официра Гургена Маргаријана у Будимпешти, где су обојица похађали курс енглеског језика у организацији НАТО-а. Можда, овог пута, јерменској војсци нису дате довољно убедљиве гаранције за учешће у војној вежби НАТО-а у Грузији.

Други могући разлог јерменског одустајања је реакција њеног војног и политичког савезника, Русије. С обзиром на драстично погоршање односа између Русије и Запада, више није могућа ноторна политика комплементарности Јеревана. Војне вежбе главног геополитичког ривала на самој руској граници су за Москву проблематичне из очигледних разлога, поготово ако у њима учествује и партнер из Организације споразума о колективној безбедности (ОСКБ).

Представници Министарства одбране Грузије су свакако били изненађени када су сазнали да Јерменија неће учествовати. Министар одбране Јерменије је најпре одбио да коментарише одлуку, али је његов заменик Артак Закаријан касније рекао да Јерменија није потврдила своје учешће у овом догађају. Међутим, Закаријан није објаснио откуд Јерменија на списку учесника. Само је поновио да Оружане снаге Јерменије никада нису саопштиле да планирају учешће у вежбама НАТО-а у Грузији, али су у том погледу, како је рекао, прављене неке корекције државних планова.

Крајем августа, Министарство одбране Грузије је објавило је да је и Јерменија међу учесницима међународне војне вежбе НАТО-а и партнера алијансе у грузијској покрајини Самцкхе-Џавахетија, која ће се одржати од 3. до 11. септембра. Маневри би требало да побољшају интероперабилност САД, Грузије и регионалних партнера, и поспеше разумевање тактика, техника и процедура сваке земље. По Грузијцима, учесници вежби су Јерменија, Грузија, САД, Бугарска, Летонија, Румунија и Украјина. Јерменија није демантовала овакву најаву, па се сматрало да је прихватила учешће.

А онда је, 4. септембра, заменик министра одбране Закаријан стао да уверава медије да јерменско одбијање нема никакве везе са изненадном одлуком Азербејџана да учествује у маневрима НАТО-а. Негирао је и да је било притисака са стране.

Хрант Маргаријан, један од вођа Јерменске револуционарне федерације (странка позната и под називом Дашнактсутјун), члан владајуће коалиције у парламенту, искључује спољни фактор: "Јерменија је независна држава са сопственим националним интересима и самостално одлучује да ли ће негде учествовати. То је била суверена одлука Јерменије, другачије се не може тумачити. Као чланица ОСКБ-а, Јерменија никада није чинила ништа против НАТО-а." Маргаријан не види ништа чудно у одбијању Јерменије да овога пута учествује у маневрима, пошто је "политика уметност постизања могућег." "Одлуку од пре неколико мјесеци могуће је променити за тили час, из неких тактичких разлога. То је нормално ", сматра Маргаријан.

За разлику од њега, политички аналитичар Стјопа Сафаријан је склон мишљењу да Јерменија не учествује у маневрима зато што се Азербејџан на то одлучио. Подсетио је на горе наведени трагични инцидент у Будимпешти. "Без обзира што је НАТО снажно осудио тај инцидент, не мислим да је оно што се догађало касније, укључујући екстрадицију Рамила Сафарова Бакуу, умирило Јереван", рекао је Сафаријан за Tert.am. Да подсетимо да је сам Сафаријан изручен у августу 2012. године, због чега је Јерменија прекинула дипломатске односе са Мађарском. Тада је амерички председник Барак Обама од Будимпеште тражио објашњење, али га није добио.

Што се тиче "руског фактора", Сафаријан сматра да би његово постојање било нелогично: "Да га је било, да је Русија вршила притисак, Јерменија не би одустала у последњем тренутку, него много раније."

Александар Искандаријан, директор Кавкаског института, сматра да су односи Јерменије са савезницима из ОСКБ разлог за одлуку да се не учествује у маневрима НАТО-а у Грузији: "Мислим на Русију, наравно. Конкретних доказа за такву тврдњу немам, само износим своју претпоставку. Руски односи са Западом пролазе кроз кризу. Можда је Јерменија у последњем тренутку одбила да учествује у вежбама НАТО-а због неких промена у ставовима Москве. Очигледно неких промена у том смислу има, а какве су и зашто су настале опредељују многи фактори."

"Претпостављам да је Јерменија само хтела да избегне политички притисак. Али сам сигуран да такво понашање наноси озбиљну штету имиџу земље. Одлуке донете намах ће нам код међународне заједнице 'изградити' репутацију непредвидљивог партнера, и резервисаност и скептичност других земаља кад год се помене Јерменија", сматра Теван Погосијан, шеф Међународног центра за људски развој и бивши посланик, очигледно ожалошћен што је "наша земља пропустила још једну шансу да буде јача и борбено ефикаснија".

Напомена аутора: Да напоменемо још и то да је Јерменија и пре четири године, 3. септембра 2013. - усред сукоба Русије и Запада због Украјине - нагло променила политику и после четворогодишњих преговора о Споразуму о придруживању Европској унији приступила Царинској унији Русије, Белорусије и Казахстана, која је касније прерасла у Евроазијски економски савез.

EADaily


Да напомене и преводилац нешто: Прочитајте изузетно оштру азерску критику Лаврова, тј. Русије: News.Az - Mr. Lavrov, start with yourself!. Турадија очигледно није задовољна што се Кремљ не ставља потпуно на њену страну у сукобу са Јерменима око Нагорно-Карабаха, па онда, да не би било сметњи на везама на релацији Алијев - западњачка политикантска олош...три милијарде долара за подмићивање: Azerbaijan accused of $2.9bn money-laundering scheme | Azerbaijan News | Al Jazeera
Претходно:"Антијерменске шеме" Кремља

Аутор: Аршалуис Мгдесијан (Arshaluys Mghdesyan)
Извор: Baku’s factor or fear of Russia: Armenia’s walkout against NATO — Politics, Russia — EADaily
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!