Весник Кавказа: Јерменија жели да остави Русију због Европске уније

Карикатура је преузета с петоколонашког веб-сајта, ал' опет...није да није тако...Russia Is Losing Friends and Alienating Peoples

У Јерменији су објављени резултати истраживања о руско-јерменским односима које је спровео Центар за глобализацију и регионалну сарадњу. Испало је да су неочекивани.

Тако, 50.67% анкетираних Јермена сматра да је приступање њихове државе Евроазијском економском савезу (ЕАЕС) имало негативан утицај, док их само 45,33% такву одлуку оцењује позитивно. 23% испитаника погоршање економских услова приписује уласку Јерменије у ЕАЕС, док 37% анкетираних сматра да те две чињенице нису у вези једна с другом - каже директор јереванског Центра за глобализацију и регионалну сарадњу Степан Григорјан.

За Русију, јасна манифестација прозападне оријентације јерменије значи да ће Јереван бити лојалан руским такмацима, тј. да ће и сама Јерменија постати руски ривал. А што није у складу са статусом стратешког савезника.

"Москва ће морати да драстично смањи ниво сарадње са Јерменијом и да повуче гаранције да ће је штитити и војно. Москва не гарантује неповредивост и интегритет савезницима Запада. Штавише, ако Јерменија престане да буде руски стратешки савезник у региону, и Москва ће морати да тамо потражи друге савезнике. Из многих разлога, такав савезник једино може бити Азербејџан. Русија ће морати да се преоријентише, и то коригујући став у погледу Нагорно-Карабаха. А то ће имати веома негативне последице за Јерменију", изјавио је за "Весник Кавказа" политички аналитичар Андреј Епифанцев.

"Не бих још апсолутизовао резултате ове анкете, али је очигледно да су у Јерменији незадовољство и критика Русије у порасту, и да јерменско друштво тражи излаз из све теже ситуације. Јерменија нема много опција, али ипак је тешко предвидети шта ће се следеће догодити. Шта год да буде, јасно је да ће власти овакву промену јавног мнења употребити као средство за добијање додатних гаранција од Русије", сматра Епифанцев.

Vestnik Kavkaza - information and analysis agency


Напомена преводиоца: Је л' и вама наслов и текст звуче помало детињасто, дурљиво? Шта да се ради, такав је тон енглеске верзије чланка руске куће "Весник Кавказа". Ако чланак постоји и на руском - нисам успео да га пронађем. Како год, чуди ме што није дат линк бар на Центар за глобализацију и регионалну сарадњу, да читаоцу буде лакше да провери - и увери се - да се ради о јерменској верзији једне од оних институција које и у Србији ОБЛИКУЈУ јавно мнење. А Јерменски Центар ("центар" је обавезно, мада САД и ЕУ дају паре и на локалу) ионако има проблема с финансирањем: Analytical Centre on Globalization and Regional Cooperation. С друге стране, можда се и није морало прибећи фалсификовању резултата, јер јесте тачно да Русима у Јерменији баш не цветају руже, о чему сведочи и приличан број превода на "Ћирилизовано" под ознаком "Јерменија".

И величина Амбасаде САД у Јеревану, у време изградње, највеће америчке амбасаде на свету:

Фотографија преузета из References | Haz Marble

Извор: Armenia wants to leave Russia for EU | Vestnik Kavkaza
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

12 коментара:

  1. А зашто дајете овај превод кад је сасвим јасно одакле ветар дува. Да неко случајно не прочита цитиране новине, па да му дате одређене смернице. Има и те како истине у томе да Русија губи савезнике јадан за другим и да нема решење за то , али за то овакве новине нису репер. А да треба да се дозову памети, треба, минут је до дванаест. Однео враг шалу.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "А зашто дајете овај превод кад је сасвим јасно одакле ветар дува"

      Одакле "ветар дува"? Шта је Вама "јасно"? Ја бих рекао да је у питању "ружа ветрова": утицај коњокрадица; незадовољство економском ситуацијом; незадовољство што Русија Азербејџану продаје оружје...Али то бих ја рекао, а Ви? И откуд знате шта је другим читаоцима "јасно"?

      Даље, и то нећете чути јер "није згодно", будући новинари на ФПН већ на првој години уче да је погрешно претпостављати да читалац зна контекст - треба га дати ма у најосновнијим цртама. Шта Ви знате о Јерменији? Пре "Ћирилизовано", за "Васељенску ТВ" сам превео 50-чланака о Јерменији, са јерменским колегом свакодневно био на вези...а опет се не сматрам познаваоцем Јерменије и тамошње културне и политичке ситуације. А Ви?

      "Весник Кавказа" је руска ДРЖАВНА медијска кућа. Према томе, јесте репер, поготову кад критички пише о некој савезничкој држави.

      А "Да неко случајно не прочита цитиране новине, па да му дате одређене смернице" је већ увредљиво. Је л' Вам овај блог делује као да Русију и Путина кује у звезде?

      И Ваш претходни коментар, такође на превод чланка с "Весника Кавказа", био је депласиран. Још увек не умете да читате медије.

      Због чега се иначе годинама залажем за увођење обавезног медијског образовања.

      Избриши
  2. А јел то вИ врховни Бог. Кад год отворим коментара нема, све сама нула, где је кузсшлус. Негде сам прочитао да само 73 гледа сајт. Малтене илегала. Сви нешто не ваљали, само ми... Ал зНате, кад сви незнају, а ја паметан... јеси превео, ал ту стани, немој да анализираш, препорука, иначе оних 73. одоше. Танко. Мање ароганције.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. По стилу и правопису судећи, изгледа да Вам српски није матерњи језик.
      Што нешто каже о могућем разлогу зашто сте бесни.
      Добро, ко губи има право да се љути.
      Али немојте јед изливати овде, на "Ћирилизовано" се не одређује спољна политика Ваше државе.
      У праву сте кад кажете да је коментаторска секција мање-више празна. Да је "домаћин" љубазнији више вас би се јављало. Али чему? На прсте једне руке могу да наведем корисне коментаторе (корисне у смислу додатних информација) на свим нашим веб-сајтовима на којима има спољнополитичких тема. Интернет омогућава вишесмерну комуникацију, из поштовања према том својству које нам медиј нуди и држим коментаре, али ми у суштини не требају - нити ће требати!- све док не видим негде код нас да има коментара као на сајту "Месеца Алабаме" или "Зиро хеџа", па се и ја могу нечему надати.
      Где нађосте 73 читаоца? Што измишљате? У септембру су до сада странице на "Ћирилизовано" отворене 6406 пута, што је око 400 дневно, нешто мање него у ранијем периоду када сам више објављивао. Не знам колико тих 400 страница значи читалаца, али просечан читалац отвори мање од две странице по посети - кажу светске статистике.
      Најзад, обавестите се шта је БЛОГ. Блог није исто што и информативни веб-сајт, на пример. Блог и треба да има личну ноту онога који је води. Друга ствар би била да има више преводилаца чије радове користе други веб-сајтови, онда бисте били у праву, да би требало преводилац остане неприметан, самозатајан.
      Итд. Превише времена сте ми одузели - и тиме показали да сам у праву што не марим за коментаре и број читалаца. А ви, љутите се, човече, на своје кремаљске ђилкоше, њихову лицемерну спољну политику и све горе резултате, а не на ретке медије и појединце који о томе говоре, без обзира колико они који их воде волели Русију.

      Избриши
  3. "Бадракумаров чланак је отворило тек 73 читаоца". Јесте само један чланак, али и то нешто каже. А о првим реченицама, не замерите, јесте да сте ви далеко догурали, не дао Бог никоме да толико напредује. Моја држава и Ваша држава имају велику перспективу. Видећемо се на крају пута. То нам је заједничко. Тамо је заједничка рупа. А то ко губи.... Али ако боље спавате с тим... За моје кремаљске ђилкоше ћемо заједно.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Вама је исто колико се читалаца заинтересовало за неки текст и колико их, како Ви кажете, "гледа сајт"?
      Медијској Вам писмености одговара и наставак коментара.
      Лаку ноћ.

      Избриши
  4. Одговори
    1. Вељко ЛАВрнић18. септембар 2017. 00:09

      Малопре сам ти послао е маил/поруку/писмо – на твоју Јандекс е маил адресу.
      Нисам знао да ћеш вако брзо да видиш ову поруку и да овако брзо одговориш.
      Нећу овде да пишем питања која сам ти тамо поставио.
      Мого бих овде да напишем све што сам и тамо написао, али ипак су то лична питања и нису за овако јавно место.
      Погледај тамо шта сам те питао и написао.

      Све нај-боље.
      Живео

      Вељко

      Избриши
    2. Већ сам ти одговорио (кажем због других).
      Мене мој Линуксић одма' обавести чим добијем поруку :)

      Избриши
  5. Велика Метла19. септембар 2017. 01:48

    Хтео бих рећи поводом броја коментатора и коментара да,"речи не треба бројати,него мерити"! Несувисле коментаторе,оне који обесмишљавају нормалне коментаре,оне који провоцирају не треба никако дозвољавати! Али пошто је некиме важан број коментатора и коментара могу само рећи да ни мало не подносим оне којима се патриотизам мери "дубином новчаника"!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!