Како красти без учинка: "Србин инфо"


Јооој ти Срби...

Не наилази увек на разумевање код читалаца, али бука што је дижем кад неко покраде или другом припише продукцију "Ћирилизовано" даје резултате - крађа је све мање и мање, што се да видети на страницама Плагирано и непотписано (1) и Плагирано и непотписано (2). Али лоповлука ипак има.

Зашто је то важно, да крађа преводилачке продукције не буде?

Зато, драги читаоче, што ћеш на веб-сајтовима које не контролише власт узалуд тражити какав превод а да је дело професионалног преводиоца или превођењу вичног аматера - управо зато што нико неће да ради за џабе, па да га још и краду. Изузеци су преводилачка продукција плаћена руским парама са оних пар сајтова чије називе нећу да поменем у позитивном контексту - јер то не завређују због општег непрофесинализма уредника и администратора - и нешто мало кратких вести за чије превођење није потребно веће знање. То је све, и врти се на сваком сајту као патриотско-русофилно "копипејстовање".

Па кад досади, или се самозваном уреднику учини да је налетео на какав "кликбајт" превод чијег аутора не би да помене, онда добијамо "и ја превео, независно од тебе" преводе. Јуче - опет. И опет "Србин инфо".

Долепотписани је 8. септембра превео и на овом блогу објавио чланак Исламска држава или Израелске терористичке снаге?.

Девет дана касније, на несрећи регистрованој као гласило под називом "Србин.инфо", освануо је наслов ОТКРИВЕНО: Израелски агент водио "Исламску државу" прерушен у либијског имама  испод којег је полуписмена прерада превода "Ћирилизовано". Покушао сам да интервенишем, у виду коментара. Што написах - блокирало ме, али битно је да се, такође коментаром, јавио власник и глодур Дејан Златановић, да проблем разјасни:

"Ацо, тај чланак је 10 септембра понуђен нама за превод Ако не верујеш послаћу ти принтскринован разговор. А сад је пуштен само зато што је наш преводилац био због приватних разлога спречен одмах да уради превод. Од када смо се разишли никад нисам отишао на твој сајт, ниси ми ни мисао. Покушај да схватиш да ниси центар света. Људи се упознају, сарађују неко време, па се неки разиђу и једни на друге забораве. Све најбоље. Поздрав.
П.С. Још једном ме овако лажно оптужиш блокираћу те."

Смисао прве две реченице ми је недоступан. Али обратите пажњу на следеће:

1. Д.З. каже да му је чланак понуђен "за превод" 10. септембра. Ко га је понудио и зашто, када је "Ћирилизовано" два дана пре тога већ објавило превод? Можда непознати ентитет за овдашњи превод није знао, него је прочитао оригинални текст на енглеском? Оће то. Свет сарадника "Србин инфо"-а се уби пратећи стране медије, а нарочито The Free Thought Project — Your online news and discussion platform, па се, ето, десило да и неком од њих и мени западне за око исти текст, само њему пар дана касније.

2. Па је чланак, је ли, превео "наш преводилац" када се вратио с одсуства. Прво, "Србин инфо" нема свог преводиоца. Златановић с времена на време успе да некога премунта да му за џабе или неки ситан новац преведе текст или два, али свог преводиоца нема - нити је икада имао, чак ни за оно време када је долепотписани - који није преводилац у правом смислу речи - преводио за "Србин инфо", с тим да се превод прво објави на "Ћирилизовано".

Друго, на интернет гласилу "Србин инфо" је Златановићев "рад". Како знам? Где је потпис преводиоца? Уместо његовог имена само је наведено "Објавио: Србин инфо", шта год то требало да значи по Златановићу. А ту су и грешке одговарајуће незнању "Белог анђела". Нема таквог дудука од преводиоца који би написао "Мосадов Арабиста". Бројне су и словне грешке, Декијев заштитни знак.

Речју, Д.З. се сам потрудио да крадуцне, мислећи да ће се исплатити.

3. Али није. Превише је уложеног труда за еврић-два, и, важније, овакав чланак не доприноси угледу медија који га пренесе, јер је сиромашан чињеницама о "главном јунаку" и догађају. Па зашто сам га онда ја превео и објавио?

Нескромно речено, зато што ми се може, а може ми се јер знам да препознам шупље и познајем тему, па сам зато и додао преводилачку напомену какву сам додао, тј. указао да ранији слични случајеви чине вероватним и ово са Мосадовим агентом-арабистом. Уосталом, ту су и десетине антиционистичких текстова и коментара, међу којима није баш мало оних што говоре да Мосад и сличне израелске службе раде...незамисливо.

Док је за Златановића превише - како ми је рекао не једном, образлажући зашто није пренео шта сам превео - "да ми се још и Јевреји накаче".

Што неће, јер знају да "медиј је порука", како рече Маклуан, па "Србин инфо" такав какав јесте, са све крађама и крађицама, не може да им науди.


"Ниси ми ни мисао" и остале покушаје Златановићевог ниподаштавања опонента нећу да коментаришем. Чему? Функционално неписменог уредника коме је Руски дом допустио да на насловној страни свог гласила истакне амблем председника Русије нико више ничему не научи, осим, можда, да крадуцка ређе него до сада.

Али и то је нешто. Још кад би га неко НАТЕРАО да плаћа писменију од себе лопужицу - ето нама жестоке српско-руско "меке силе".

За медијски неписмене.

Српско анђеоско интернет гласило под патронатом президента оф Русије

Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

4 коментара:

  1. Велика Метла19. септембар 2017. 00:39

    После преписке са тобом,управо на овој теми синоћ,Александре,Златановић ме блокирао(бановао),јер сам их критиковао као патриоте што пустају свакојаки олош да оставља коментарлуке! Нема везе,кад може он без мене могу и ја без њега!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Постоје додаци за прегледаче који ти омогућавају да користећи проксије анонимно претражујеш интернет и да се с привремених налога негде јављаш.
      Знаш ли шта је Тор, прегледач?
      Али ко ће с тим да се петља због лопужице.
      Мада...Тор сам инсталирао пре неки дан да бих допро до сајтова које ће "Гугл" скинути са свог претраживача, па реко да се на време научим како се с тим ради. Али у паузи, чисто рекреације ради, можда ћу мало да цвељам Дејана :)

      Избриши
    2. Велика Метла19. септембар 2017. 00:52

      Појма немам о Тор-у,јер сам јако лош са овом "врхунском техником"! Научио сам стриктно оно шта ме занима и доста ми је! Нека је он,Златановић,жив и здрав,лако ћу ја без њега,а и он без мене! Циљ ми је био да те само упознам с тиме!

      Избриши
    3. Ово више због других:

      Тор је продукт Ратне морнарице САД. Само наиван може да мисли да су га пустили у јавну употребу а да нису обезбедили "мала врата", да по потреби прате ко и шта с тим ради. Али може, као и друго оружје непријатеља, да послужи за неке ствари, горе сам навео пример за шта.
      Такође треба имати у виду да само коришћење Тора скреће пажњу "служби". Дакле, добро поразмислити пре инсталирања и употребе...

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!