понедељак, 11. септембар 2017.

Ратне припреме Израела за рат против Ирана - детаљ из ангажовања америчког подизвођача (ВИДЕО)

Бивши заменик шефа генералштаба израелске војске каже да ће Израелу бити потребна америчка војна помоћ да би се суочио са Ираном по предстојећем избијању непријатељстава


Фотографија генерал-мајора Јаира Голана, који је од децембра 2014. до маја 2017. био заменик шефу Генералштаба Израелских одбрамбених снага Гадију Ајзенкоту, преузета је из изворног чланка са веб-сајта "Тајмс оф Израел"-а

У говору што га је у четвртак одржао у вашингтонском Институту за блискоисточну политику, генерал-мајор Јаир Голан је рекао да регионалне џихадистичке групе које су Израелске одбрамбене снаге успеле да неутралишу нису биле опасне у мери у којој је опасан Иран.

"Живимо у свету у коме не можемо дејствовати сами, али не само због тога што ми у Израелу немамо експедитивне снаге...Можемо остварити одлучујућу победу над Хезболахом...можемо потући сваку шиитску милицију у Сирији...али се не можемо сами борити против Ирана", рекао је Голан у свом говору на енглеском језику.

Израел је недавно позвао на узбуну због повећаних активности либанске терористичке групе Хезболах, иранског проксија, и проиранских милиција и бораца послатих из Техерана на израелску границу са Сиријом.

"У реду, они нама могу да науде, можемо и ми да наудимо њима. Али то би биле само чарке...Ако бисмо желели да остваримо нешто темељније, не бисмо то могли да учинимо сами. И то је непобитна чињеница....Боље је признати да ствари тако стоје, морамо спознати своја ограничења", рекао је Голан.

Генерал-мајор Јаир Голан није прецизирао на какву врсту војне операције мисли, али је Израел, наводно, раније разматрао напад на иранска нуклеарна постројења, што је замисао за чије би остварење, у чему су се сложили званичници из Вашингтона и Јерусалима, Израелу била потребна помоћ.

Голан је одржао свој вашингтонски говор само неколико сати после израелског ваздушног напада на сиријску ракетну базу, због чега многи сматрају да је то порука Ирану, Русији и другим државама с дејствима у Сирији, да је Израел спреман да и сам дејствује у одбрани својих интереса.

Прошле недеље, шеф иранског генералштаба Мухамед Хусеин Багери је упозорио да ће било какав напад на Иран изазвати пожар у читавом региону:

"Непријатељи Ирана могу да одлучују о започињању рата, али сигурно нече одлучивати о времену и масту његовог окончавања", изјавио је Багери, како наводи новинска агенција Фарс.

Шеф иранског генералштаба је такође рекао да противнике Исламске Републике зауздава свест о могућностима Ирана за вођење рата, и да се плаше да своју копнену војску покрену на Иран због вероватних великих губитака.

У вести иранске новинске агенције није наведено на ко су ти "непријатељи Ирана" које је споменуо генерал, али се зна да иранске политичке и војне главешине имају обичај да прете израелу и Сједињеним Америчким Државама.

У августу је Међународна агенција за атомску енергију Уједињених нација саопштила да Иран наставља да се придржава нуклеарног споразума из 2015. године, који би требало да ограничи ирански нуклеарни програм, али је истовремено одбацила захтев Техерана да његови војни објекти буду недоступни за инспекцију, уз образложење да је Агенцији потребан приступ свим "релевантним локацијама" уколико постоје сумње да има тајних активности на нуклеарном програму.
Препорука, јер се такође односи на ратне припреме за напад на Иран: Mediji: Saudijski princ u tajnoj posjeti Izraelu | Al Jazeera Balkans

Чему служи и америчко "затварање радње" у Сирији: Syrian conflict is ending but US stays put – Indian Punchline 

Аутор: Тамара Пилеђи
Извор: Israel would need US military help to confront Iran, ex-deputy IDF chief says | The Times of Israel
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар