Израелци рекордери у градњи пословног простора у Србији

"Ћирилизовано": Ова "Политикина" вест је од прекјуче, али застарела није. И постајаће све актуелнија јер се Србија све више ционизује, између осталог, и "супституцијама" израелском лобију, тј. Савезу јеврејских општина Србије, посебно јеврејској општини Београд.

У сваком случају, потребна је за архив, нека увек може да се нађе на овдашњој страници под ознаком "Ционизам" (154 чланка)

Израелци рекордери у градњи пословног простора у Србији

У изградњи некретнина код нас доминирају страни инвеститори (Фото Драган Јевремовић)

У првом полугодишту 2017. године у Србији су, као и прошле године у исто време, забележена већа улагања инвеститора у изградњу комерцијалних некретнина, а половина је уложена у сектор малопродаје, објавила је ревизорска кућа КПМГ у прегледу улагања у некретнине у Европи које финансира банкарски сектор. КПМГ указује да су у финансирању и изградњи некретнина у Србији преовладали страни инвеститори, нарочито из Јужне Африке, Израела и Аустрије.

Једну од највећих трансакција у првих шест месеци направила је израелска компанија „БИГ шопинг центри”, која је купила шопинг центар „Белгрејд плаза”, а најавила је и изградњу тржног центра на Видиковцу у Београду.

У првом полугодишту 2017. било је значајних улагања у изградњу некретнина аустријске компаније „Имофинанц”, чешке компаније „РЦ реинвест”, док је израелска компанија „Авив арлон” најавила изградњу малопродајних центара широм земље, а јужноафричка компанија НЕПИ започела је изградњу „Променада мола” у Новом Саду.

Истраживање КПМГ показало је да инвеститори у Србији од улагања у некретнине остварују 9,25 одсто приноса од пословног простора, 7,75 одсто од малопродаје у центру и 11,25 одсто од улагања у индустријске објекте.

У Европи укупан обим инвестиција наставио је да се смањује другу годину заредом. У првој половини 2017. ова улагања су достигла 116,9 милијарди евра, што је 10 одсто мање у односу на исти период 2016. Инвеститори и даље највише улажу у пословни простор. У првих шест месеци улагања у пословни простор достигла су 48,7 милијарди евра, што је 41 одсто укупних инвестиција у том периоду. Следе инвестиције у малопродају – 21 одсто, у индустријске некретнине – 11 и хотеле – шест процената. Највеће смањење инвестиција догодило се у индустријском сектору, у коме је забележен међугодишњи пад од 23 процента.

Међу свим европским земљама највећи раст у првом полугодишту 2017. остварила је Чешка – 118 одсто, док је Румунија имала такође значајан раст од 43 одсто.

Немачка са 27 одсто и Велика Британија са 24 одсто привукле су више од половине укупних европских трансакција у некретнине у првих шест месеци ове године. Шпанско тржиште нашло се на трећем месту у Европи, са растом од 41 одсто и инвестицијама од 8,1 милијарде евра.


Аутор: А. Микавица
Извор: Политика Online - Израелци рекордери у градњи пословног простора у Србији
Приредио: А. Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!