четвртак, 19. октобар 2017.

Благо нама... Михајловић: Неће се кажњавати ако кажете борац, а не боркиња

Председница Координационог тела за родну равноправност негирала је плаћање милионских износа за погрешну употребу језика


Зорана Михајловић Фото Танјуг

Нацрт Закона о родној равноправности чије се одредбе односе на родно осетљив језик не прописује никакве милионске казне за погрешну употребу језика, а конструисање таквих прича у јавности представља још један покушај отпора његовом усвајању, рекла је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Она је објаснила да је суштина одредбе о родно осетљивом језику, због које је најављено мењање наставног плана и уџбеника што је изазвало полемике у јавности, да се у школама скрене пажња на родну равноправност, односе између дечака и девојчица и превенцију насиља у друштву.

"Овај закон је најмање прича о родно сензибилном језику, а у фокусу је прича о превенцији насиља, бољем положају жена и њиховој већој видљивости у друштву", истакла је Михајловић.

Потпредседница владе сматра да је добра прилика да се кроз Нацрт закона о родној равноправности започне и дебата о српском језику које, како је рекла, није било више од две деценије.

"Али, то није разлог да слушамо приче да ће неко изгубити посао или бити кажњен са милион динара ако не употреби термин "боркиња", а каже ''''борац''''. То није тачно и намерно се конструише како Закон не би био усвојен", рекла је Михајловић.

Она је изразила наду да ће се поменути Закон који је, како је нагласила, стратешки важан за Србију, ускоро наћи на седници владе.

"Нико ме не може убедити да су наши суседи спремнији да имају модеран закон о родној равноправности и родно сензитиван језик попут Босне и Херцеговине. И Србија је спремна, али ми се чини да одређени органи не схватају да идемо напред и да немамо времена за чекање", рекла је потпредседница Владе.


Извори: Танјуг и Михајловић: Неће се кажњавати ако кажете борац, а не боркиња | Друштво | Novosti.rs

1 коментар:

  1. Па ако у папској курији седе све сами мушкарци - ја се просто не усуђујем да је назовем родно-исправно (((

    ОдговориИзбриши