Градоначелник Москве о 15 милиона "сувишних" Руса

Сергей Собянин © KM.RU, Алексей Белкин
Градоначелник Москве Сергеј Собјањин изјавио је да би проблем запошљавања у малим градовима и сеоским подручјима требало решити развојем агломерација. Ову изјаву је упутио градоначелник Москве на Сверуском грађанском форуму (УЦФ).

"Данас у нашој земљи има око 15 милиона сувишних људи који нису потребни за производњу пољопривредних производа узимајући у обзир нове технологије продуктивности на селу. То су или чиновници, или социјални радници или неки други државни службеници", рекао је Собјањин.

"Све је мање и мање људи који могу пронаћи високо продуктивне и квалитетне послове. Исто се може рећи о провинцијским малим градовима. Нажалост, све је мање добрих и квалитетних радних места. Почињемо да спасавамо ове сеоске области и мале градове", - рекао је градоначелник РБЦ-а, а цитирао РБК.

Према градоначелнику, у ширем градском подручју Москве већ има 30-35 милиона становника, укључујући оближње регионе, у којима Московљани иду да летују, а чији становници раде у Москви. "Ово је језгро земље, исконско језгро, притом без нафте и гаса."

Према Собјањину, Москва није "црна рупа која усисава таленте из целе земље, већ покретач економије". "Развој агломерација поспешује развој конкуренције и јачања одбрамбене способности земље, а Русија је увек била под нападом, а и данас је на удару, мада не у војном смислу", додао је он.

Изјава Собјањина је дата током разговора са бившим министром финансија и шефом Одбора грађанских иницијатива Алексејем Кудрином, на скупу под називом "Будућност економије земље: улога агломерација".

Кудрин је, пак, рекао да би развој агломерација требало да буде међу првих десет задатака земље. Исте агломерације као што је Москва требало би да постоје и у Сибиру и на Далеком истоку, сматра Кудрин. Међутим, према његовим речима, у регионима постоје "сукоби између гувернера и градоначелника, који се увек завршавају победом гувернера, а то не дозвољава градовима да се развијају".

KM.RU - новости, экономика, автомобили, наука и техника, кино, музыка, спорт, игры, анекдоты, курсы валют | KM.RU

Коментар преводиоца: Шта све човек може да чује од политичара из земље која је као и Србија у демографској кризи. Има сувишних људи. А Руси као и Срби доживљавају демографску катастрофу. Замените Москву Београдом и нећете приметити разлику. Београд није "Црна рупа која усисава таленте из целе земље, већ покретач економије".

Извор: Сергей Собянин рассказал о 15 млн «лишних» россиян | KM.RU
За Ћирилизовано изабрао и превео: Драган Вукојевић

1 коментар:

  1. Нема разлога да се индустрија не прошири на села. Ми смо то имали у позном социјализму - у сваком селу неку трикотажу, ливницу, кланицу, откупну станицу. Људи на селу пристају да раде за мању плату - јер не путују, а хране се и греју са свог имања.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!