Шта је Хезболах и каква је његова улога на Блиском истоку (ВИДЕО)

Фотографија преузета са 21st Century Wire

Можда један најзагонетнијих и најстрашнијих (за Израел и америчку коалицију) војних и политичких субјеката у свету данас, јесте Хезболах. Следећи цитат је узет из ревије "Блискоисточни четворомесечник" (The Middle East Quarterly), из приказа књиге Амала Саада-Горајеба "Хезболахова политика и религија":

"Пре свега, Саад-Горајеб даје изванредну перспективу Хезболаховог погледа на свет. Насупрот сунитском концепту Дар ал-Харб (боравиште рата) и Дар ал-Ислам (храм Ислама), Хезболах се усредсређује на тлачитеље (мустакбирун) и потлачене (мустад'афун). Потлачени нису искључиво муслимани, већ "сви потлачени на свету" (28: 5), друштвено, економски, политички и културно. Према Саад-Горајебу, ови изрази су "позајмљени из марксизма и Кур'ана ... натопљени осећањем моралног дуализма и миленијализма, њиховој подели човечанства на добре и зле силе".

Хезболах на постојање Израела гледа као на терористички чин, па су зато скоро сва, ако не и сва, дела против Израела легитимна. Хезболах сву територију западно од реке Јордан сматра окупираном, и захтева демонтирање "ционистичког ентитета". Саад-Горајеб нам образлаже и Хезболахов став да је Израел заснован на расистичкој и колонијалистичкој идеологији, и да је само други вид експанзије Запада на муслиманске земље, као и да настоји да заузме сву територију између Нила и Еуфрата, чинећи живот неподношљивим за све Арапе и муслимане.

Коначно, Саад-Горајеб на луцидан начин објашњава да се списак "народних непријатеља" Хезболаха састоји од три концентрична круга. У унутрашњем су Америка и "ционистички ентитет". У другом кругу су земље за које се сматра да су "незаконито" окупирале туђу земљу (нпр. Енглеска због окупације Северне Ирске). У трећем кругу су режими подређени Западу, а посебно Америци. Угњетени су жртве све ове три категорије, а Хезболах их позива да "формирају заједнички" међународни фронт 'за борбу против угњетавања'."

"Јужни фронт" је направио изврстан видео -  Хезболахов историјат и преглед "могућности и улоге на Блиском истоку": Hezbollah – Capabilities And Role In The Middle East (Full Documentary) - YouTube




Извор: Who Are Hezbollah and What is Their Role in the Middle East? - 21st Century Wire
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!