"Резервни Израел" у Патагонији и нестала аргентинска подморница

Врло, врло дискретни милијардер Џо Луис (Joe Lewis), власник 175 компанија, укључујући ланац ресторана и фудбалски клуб Тотенхем, чији навијачи себе називају "Јеврејска војска", на берзи делује у сарадњи са својим пријатељем Џорџом Сорошом

Британске владе 19. века нису још биле начисто где би требало створити Израел - на територији која је сада Уганда, у Аргентини или у Палестини. Аргентина је тада била под контролом Велике Британије и, на иницијативу француског барона Мориса де Хирша, постала је земља уточиште за Јевреје који су бежали од погрома у Средњој Европи.

Прошлог века, после војног пуча против демократски изабраног генерала Хуана Перона, аргентинске оружане снаге је преплавио антисемитизам. Ширена је брошура којом се новостворена Држава Израел оптужује да се припрема за инвазију на Патагонију, да спроведе план "Андинија" (Andinia Plan).

Данас је постало очигледно, иако је аргентинска екстремна десница тих 1970-их помало преувеличавала чињенице, да је заиста постојао план за настањивање (а не инвазију) Јевреја у Патагонију.

Све се променило Фокландским ратом 1982. године, када је аргентинска војна хунта покушала да поврати Фолкландска острва, Јужну Џорџију и Јужна Сендвичка острва, које су "Британци окупирали пре век и по". Уједињене нације су потврдиле да су аргентинске претензије легитимне, али је Савет безбедности осудио коришћење силе при повраћају овог архипелага - важног тада као и сада, јер његове територијалне воде омогућавају приступ природном благу Антарктика.

На крају Фолкландског рата (Малвински рат, ако се користи аргентински назив за архипелаг, Малвинска острва - прим. прев.), у којем је погинуло преко хиљаду људи (британске званичне бројке су знатно мање, умањене), Лондон је Буенос Аиресу наметнуо врло оштар мировни споразум. Оружане снаге Аргентине су значајно редуковане и смањена им је територијална надлежност: контрола над њиховим јужним и антарктичким ваздушним простором је дата Краљевском ратном ваздухопловству, плус су постале обавезне да Велику Британију обавештавају о свим својим активностима.

У 1992. и 1994. години, изведена су два посебно убиствена и тајанствена напада, на амбасаду Изаела и на седиште, званично израелско-аргентинског, удружења АМИА. Први напад се десио одмх пошто је шеф израелске обавештајне службе изашао из зграде, а други на врхунцу египатско-аргентинске сарадње на развоју балистичке ракете "кондор". У истом периоду дигнута је у ваздух и главна фабрика "кондора", а синови аргентинског председника Карлоса Менема и сиријског председника Хафеза ал Асада погинуше "несрећним случајем". Истраге су обиловале манипулацијама.

Пошто је за нападе прво окривио Сирију, тужилац Алберто Нисман се преусмерио на Иран, којег је оптужио да је иницијатор оба напада, и на Хезболах, који је нападе наводно спровео. Тадашњег председника Аргентине, перонисту Кристину Киршнер, су оптужили да води преговоре о обустави истраге о учешћу Ирана у замену за нижу цену нафте. Тужилац Нисман је пронађен мртав у својој кући, а Киршнер оптужена и проглашена кривом за велеиздају. Међутим, у coup de theâtre од прошле недеље уништено је све што смо "знали" о овим нападима - амерички Еф-Би-Ај је предао анализе ДНК по којима испада да међу жртвама није било никога ко би могао да буде терориста, али јесте једна особа која до сада није идентификована.

Како год, Велика Британија и Израел данас, у свом "Патагонијском пројекту", искоришћавају све могућности што им их пружа Фолкландски моровни споразум.

Британски милијардер је купио огромна пространства на југу Аргентине, чак и у суседном Чилеу. Својина му је неколико пута већа од територије Државе Израел. Налази се на Огњеној земљи, групи острва која је крајња јужна тачка континента. Конкретно, окружује језеро Ескондидо (Lago Escondido), чиме се практично спречава приступ читавом региону, што аргентински закон забрањује.

Милијардер је изградио приватни аеродром са пистом од два километра, да би се омогућило слетање и цивилних и војних авиона.

Израелске одбрамбене снаге су одмах после Фолкландског рата почеле да - у Патагонији!- организују "кампове за одмор" својих припадника, који, 8-10 000 њих сваке године, по две недеље бораве на земљи Џоа Луиса.

Оружане снаге Аргентине су 1970-их приметиле да се подиже 25 000 кућа, што је и инспирисало мит о Андинији. Али данас их се гради на стотине хиљада.

Немогуће је проверити докле се стигло са изградњом, пошто је у питању приватно земљиште, а "Гугл" замагљује сателитске фотографије тог подручја, исто као што чини са војним инсталацијама НАТО-а.

Суседни Чиле је Израелу предао на коришћење једну подморничку базу. Прокопани су и тунели, склоништа подморница за поларну зиму.

Мапуче Индијанце, који живе и у аргентинском и чилеанском делу Патагоније, не мало је изненадило када су сазнали да се - у Лондону - поново активирао Праотачки покрет отпора Мапучеа (Resistencia Ancestral Mapuche - RAM), тајанствена организација која се бори за њихову независност. Најпре се сматрало да је то масло аргентинске обавештајне службе, али левица на Праотачки покрет отпора Мапучеа данас гледа као на легитимни сецесионистички покрет. Сами Мапуче се према таквој квалификацији односе мало резервисано, јер су запазили да им ослободиоце финансира Џорџ Сорош.

Дана 15. новембра 2017. године, аргентинска ратна морнарица је изгубила контакт са подморницом "Сан Хуан", која је коначно проглашена изгубљеном на мору. "Сан Хуан" је била дизел-електрична подморница класе ТР 1700, нешто што спада у најсавременије с чим располажу редуковане Оружане снаге Аргентине. Припремна комисија за Организацију уговора о свеобухватној нуклеарној контроли (КТБТО) је објавила је да је на Атлантском океану запазила необичан акустички феномен. Аргентинска влада је напослетку признала да је подморница била на "тајном задатку", о чему је Лондон био обавештен. Сједињене Америчке Државе су започеле своју потрагу, руска морнарица је послала подводне дронове оперативне до дубине од 6 000 метара, али ни једни ни други нису нашли ништа. "Сан Хуан" је највероватније експлодирала. Аргентинска штампа пише да је подморница или налетела на подводну мину или ју је уништио непријатељски торпедо.

У овом часу је немогуће са сигурношћу рећи да ли се то Израел бацио на експлоатацију Антарктика или ствара "резервни положај" у случају пораза у Палестини.


НАКНАДНО: Penny for your thoughts: Was the Missing Argentinian Sub Being “ Chased By British Helicopter” Before it Disappeared?


Аутор: Тјери Мејсан
Извор: What is Israël’s project in Argentina?, by Thierry Meyssan
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!