Зар и ти, брате Путине?

Александар Јовановић / Ћирилизовано: "Употребивши Сребреницу као јединицу за масакр током своје годишње конференције за новинаре..."Путин се и и обрукао и нанео немерљиву штету Србима, било зато што је начинио "тежак гаф", како рече један саговорник "Блица" из Републике Српске, било да је показао да не уме да препозна шта је операција "лажне заставе", каква је била Сребреница - у организацији странаца и њихових овдашњих asset-a на високим положајима у војној, безбедносној и структури извршне власти, а са извођачима (слично атентату на Вука Драшковића, убиству Стамболића, Ћурувије и Ђинђића) који и не знају за кога у ствари раде.

Да ли је могуће да је бивши обавештајац толико необавештен?

Па, јесте. Нарочито ако га брифују "Руси за понети" из Амбасаде РФ у Београду или му читају из овдашњег либералоидног "Спутњика". Али ипак сматрам да је г. Куљанин, "по чијем мишљењу је Путин на овај начин пре свега покушао да прикупи политичке поене на унутрашњем плану, јер у Русији живи 20 милиона муслимана", у праву.

Због чега "Блиц" и Шормаз (на валову НАТО-а, иако нам га "Блиц" подмеће као "осведоченог русофила") заиста имају разлога да сеире, Бошко Обрадовић да се копрца и прича у шта ни сам не верује, а остали, и проруски политичари и медији, да - ћуте.

Јер можда нећете приметити да су Руси још једном показали да су им Срби битни ...исто колико и Србима из Србије други Срби, рецимо Лужички.

Владимир Путин. Фотографија: јуриј Кочетков / ЕПА


ОБРAДОВИЋ У ПОРИЦAЊУ Путин је свим русофилима у Србији забо НОЖ У СРЦЕ, а ево шта о томе кажу српски политичари који га КУЈУ У ЗВЕЗДЕ



Руски председник Владимир Путин забо је јуче "нож у срце" свим својим обожаваоцима у Србији употребивши Сребреницу као јединицу за масакр током своје годишње конференције за новинаре. Говорећи о Украјини, Путин је рекао: "Тамо су заиста формиране јединице милиције које су спремне да одбију било какве војне акције против Донбаса. Ми сматрамо да то одговара интересима људи који живе на тој територији, зато што ће се тада тамо догодити покољ гори од Сребренице", тачне су речи председника Русије.

Путин је прецизно погодио право у једну од најболнијих тачака скорашње српске историје - масакр у Сребреници, коју већина националистички оријентисаних српских политичара, који су готово по правилу велики русофили и путинофили, покушава да минимизује, па чак и у потпуности пориче као злочин који су починили Срби на челу са хашким осуђеником Ратком Младићем.

Иако је сасвим сигурно упућен у чињеницу да злочин у Сребреници код већине Срба изазива (из различитих разлога) љутњу, тугу или бес, руски председник је тај догађај као аналогију употребио релативно ноншалантно, као да је реч о тамо некој "земљици" која са Русијом нема везе.

Питали смо стога српске политичаре који су и познати русофили шта мисле о овом "пријатељском" гесту руског председника.


Шормаз: Није ми се допало то што је рекао

Драган Шормаз, својевремено функционер и посланик ДСС Војислава Коштунице, а данас посланик СНС у Скупштини Србије и осведочени русофил, каже за "Блиц" да је ово један од доказа да "Русију, као и сваку велику силу, занимају сопствени интереси".

Драган Шормаз. Фотографија по избору А. Ј. преузета из DRAGAN ŠORMAZ: Moskva da ne pritiska Srbiju. šta će vatrogascima iz Rusije diplomatski status? | Vesti | Kurir

- Није ми се допало то што је рекао. Могао је да наведе и неки други пример, а навео је онај који је терет и болна тачка и Србији и њеним грађанима. Имао је пример "у свом дворишту", попут Стаљина који је "брисао" читаве градове, али и пример из Украјине, чији су војници својевремено учествовали у злочинима у Пољској. Aли, говорио је о Сребреници јер је "међународни бренд" - каже Шормаз.


Србија му није ни на крај памети

Према његовом тумачењу, оваква изјава је пре за унутрашње-политичку употребу, и још један доказ да му Србија није пала на памет. Шормаз каже да не верује да ће ово пореметити односе Србије и Русије, али истиче и да нико не би требало да живи у заблуци.

- Србија треба да гради прјатељства са свима, наравно и са Русијом, али ни С300 ни БУК нас неће спасити ако немамо добру спољну политику - истиче он.


Обрадовић: Срећом, народ у Донбасу је нешто научио из трагедије браће Срба

Лидер Двери Бошко Обрадовић, који гаји искрене симпатије према Русији, сматра да је Путину Сребреница послужила за прављење паралеле са злочинима у Донбасу.

Бошко Обрадовић. Фотографија: П. Марковић, РАС Србија

- Сигуран сам да је Владимир Владимирович направио паралелу да се народ у Донбасу војно организовао како би се спречио покољ какав се десио над Србима у Сребреници и околини Сребренице који нису имали народну милицију. У периоду од 1992. до 1995. муслиманске снаге под командом Насера Орића убиле су преко 2.500 Срба у околини Сребренице, и то цивиле које у тим тренуцима није имао ко да брани, јер није било организоване народне милиције. Ти злочини остали су некажњени до дан-данас. Срећом, народ у Донбасу нешто је научио из трагедије српског, братског народа - истиче Обрадовић.


A шта мисле Николић, Вулин и Поповић?

За разлику од њих двојице, мишљење о овом Путиновом "испаду" нису имали добро познати русофили на српској политичкој сцени, попут минстара Aлександра Вулина и Ненада Поповића, а без речи је био и председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић.

На наше молбе да коментарише Путинову изјаву нем је остао и још један обожавалац Путиновог лика и дела, иначе веома елоквентан, председник РС Милорад Додик.


РС политичари: "Крив је Запад"

Међутим, за разлику од њега, огласила се његова странка, односно члан Главног одбора СНСД Рајко Васић, целу ову причу тумачи као стереотип за који су заслужни западни медији.

Рајко Васић. Фотографија: Јутјуб

- Не верујем да је председник Путин имао времена да се озбиљније упозна с ратним дешавањима у Подрињу. С друге стране, западна пропагандна машинерија већ дуже од две деценије прави мит о Сребреници који не сме да се оспорава ни дира. Верујем да је, једноставно следећи такву инерцију, председник Путин дао изјаву која не осликава праву истину о ратним догађајима у том делу Републике Српске - каже Васић.


СДС: "Тежак гаф"

Потпредседник Српске демократске странке (СДС) Костадин Васић сматра да је руски председник направио тежак гаф представљајући Сребреницу као појам почињених злочина.

Костадин васић. Фотографија: Јутјуб

- Не знам да ли је Путин то урадио намерно или случајно, али је, по мом мишљењу, том изјавом направљена озбиљна штета. Русија и њен председник су пријатељи српског народа и желим да верујем да Путин није довољно добро упознат с том темом - рекао је он за "Блиц".


"Нема ничега лошег"

У изјави руског председника, којом се као парадигма злочина помиње Сребреница, нема ништа лоше, сматра професор Филозофског факултета у Бањалуци и члан Удружења "Српско-руски мост" Бранимир Куљанин, и истиче да није први пут да председник Русије помиње Сребреницу у том контексту.

- И у неким ранијим изјавама Путин је догађаје из Сребренице називао масакром. То, међутим, ни на који начин не значи да он мења свој став о ратним догађајима у БиХ, а не треба заборавити ни то да је управо Русија у Савету безбедности УН пре неколико година спречила британску резолуцију о геноциду у Сребреници, којом би цео српски народ био проглашен злочиначким - каже Куљанин, по чијем мишљењу је Путин на овај начин пре свега покушао да прикупи политичке поене на унутрашњем плану, јер у Русији живи 20 милиона муслимана.

Путинов српски пулен Вучић у Сребреници. Фотографија по избору А. Ј. преузета из RAZULARENA MASA U SREBRENICI Najdramatičnije slike napada na Vučića


Аутори: Лана Гедошевић, Бранко Томић
Извор: OBRADOVIĆ U PORICANJU Putin je svim rusofilima u Srbiji zabo NOŽ U SRCE, a evo šta o tome kažu srpski političari koji ga KUJU U ZVEZDE

3 коментара:

  1. Путин је "Сребреницу" могао да искористи и цинично, у смислу "трагедија у којој ви тврдите да је било 8000 жртава".

    ОдговориИзбриши
  2. Е,наивна србадијо...бусаш се у груди јуначке а ноћу још у гаће мокриш.

    Не решавају се судбине народа на конференцијама за штампу....видеће се ко је ским а ко против кога када почне да прашти на све стране.
    Ми смо као и увек пред велике светске сукобе,осиромашени,разоружани,дезоријентисани...само Господ Драги може да нас спасе...ако се спасти вредно шта има,још...

    ОдговориИзбриши
  3. Велика Метла17. децембар 2017. 20:00

    Никакав ово није "гаф"него дипломатски поручено западу да неће успети да пропагандом и лажима сместе Русији оно шта су сместили Србији(Сребреницу)!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!