Је л' знате шта је "оборужани наратив"?

Извор: Tommy Ingberg Surreal Photo Art

Напомена преводиоца: Прво, weaponized narative изабрах да преведем као оборужани наратив, иако би могло и оружани наратив, прича као оружје или излагање догађаја као оружје. Лично, најближа ми је чачанска варијанта - кад ја почнем са својом причом ј...ћу ти маму мамину, али ем је предугачко, ем није за осетљива ушеса англосрба и њихов нато-српски, па се одлучих за компромис, да овај сложени појам именујем са по једном старинском и новом речи.

Друго, јесам приметио да се израз weaponized narative све чешће користи у страним медијима на енглеском језику, али до сада нигде не нађох детаљно објашњење садржаја појма. Ово што ћете прочитати је са веб-сајта Defense One, где можете наћи и истинољубиве саставе као што су:


- Најновији извозни производ Владимира Путина - терористи / Vladimir Putin’s Newest Export: Terrorists | RealClearDefense

- Најновији руски љубимци међ џихадистима - талибани / Russia’s New Favorite Jihadis: The Taliban | RealClearDefense


Оборужани наратив постао ново војиште


А САД нису навикле да озбиљно заостају за противником


Обична војна надмоћ је још увек од кључног значаја за статус суперсиле Сједињених Америчких Држава, али је, чак и у стриктно војном смислу, сада недовољна: ако америчке изборе може да контролише противничка сила, онда невидљиви авиони и специјалне снаге нису адекватан одговор. Па пошто су наши законодавци већ одобрили 160 милиона долара за супротстављање руским лажним вестима и дезинформацијама, и ЦИА и Конгрес истражују ко и како се меша у изборе у САД и у другим демократским државама у свету, време је да на оборужани наратив гледамо као на оно што и јесте - крајње озбиљну претњу државној безбедности.

Да ли су ово последњи дани постојећег светског поретка?

Последњи дани Помпеје, Карл Брјулов
"Тренутно, појмови као "национални интерес САД" и "америчка спољна политика" јесу бесмислице, јер уистину постоје само интереси и политика међународне олигархије, која мишиће САД користи за остваривање својих уских корпоративистичких циљева."

"Сликовито говорећи, данашње САД су као ледоломац без кочница који у пуној брзини јури да разбије постојећи светски поредак, иако ће при томе и сам потонути. Али то је једини начин да се САД зауставе. А главни терет рата против незападног света почива на Сједињеним Америчким Државама."
Ово горе сам написао давних 90-тих. Гледајући шта се данас дешава са САД, рекао бих да су већ почеле да тону. Америчка привреда и финансије су у катастрофалном стању. Производња стварних добара је измештена у друге земље, а финансијски систем им је огроман мехур (кредита, хартија од вредности и несигурних долара) што може да пукне сваког трена. Материјални и социјални статус већине америчких грађана погоршава се са сваким новим председником. Власт се претворила у корумпирани монолит - темељац доминације међународне олигархије. Инфраструктура Сједињених Америчких Држава пропада. Оружане снаге назадују. Криминал више не познаје граница. И што је најважније, последњих десет година расте подељеност унутар америчке владајуће елите.