Руско-белоруски односи захтевају потпуну ревизију


Последњих месеци, руски и белоруски званичници упорно убеђују јавност да ће сви проблеми у билатералној трговинској размени (од које се односи Москве и Минска тренутно једино састоје) убрзо бити решени. Ако се осврнемо на прогнозе чланова обеју влада и стручњака блиских властима, или на "цурења" из "извора блиских преговарачима", садашњи гасно-нафтни сукоб би могао бити решен, чак и ако се удовољи белоруским условима, не пре јесени, а ми смо већ ушли у нову годину а да ниједно питање од животног значаја значаја за Минск, на пример питање промета робе или руских зајмова Белорусији, није решено.

Белоруска привреда: галванизација леша

Чак и ако би ствари кренуле другим током - и Русија Белорусији опростила дуг за гас, почела да испоручује нафту и позајмљује новца колико год се Минску хоће - ништа се не би променило. Садашњи белоруски економски модел није могуће оживети, што се потврдило већ много пута. Годинама је Русија давала Белорусији све што је ова хтела: гас по најнижој могућој цени, бесцарински извоз нафтних деривата од руске нафте, крајње повољне услове за белоруску робу на руском тржишту.

War News Update: Поводом Ројтерсове вести "Европа ствара одбрану за супротстављање руском информационом рату"

Ројтерс: Европа ствара одбрану за супротстављање руском информационом рату / Reuters: Europe erects defenses to counter Russia's information war

"Државе у Европи, у којој ће немачка и Француска ове године одржати изборе, подижу одбрамбене механизме за борбу против могућих руских информатичких напада и дезинформација којима је циљ утицај на политику Запада, али стручњаци за обавештајну делатност кажу да се с тим закаснило.