Дебкафајл: САД и Русија ће заједно ослободити Палмиру када Трамп и званично постане председник


Нешто од недоумица и тајанствености што окружују природу односа новоизабраног америчког председника Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина можда се и распрши кадa Трамп преузме дужност у четвртак, 20. јануара, јер се већ спрема њихова прва заједничка акција.

Војни и обавештајни извори "Дебкафајла" су нам открили да комбиноване америчке, руске, сиријске и јорданске снаге припремају велику операцију за ослобађање Палмире, града који је сиријско и светско културно наслеђе, из руку Исламске државе.

War News Updates: Коментар на чланак "Да ли је Тилерсон вољан да уђе у рат због Јужног кинеског мора"




Бил Хајтон, "Форин полиси": Да ли је Тилерсон вољан да уђе у рат због Јужног кинеског мора / Bill Hayton, Foreign Policy: Is Tillerson Willing to Go to War Over the South China Sea?

"Газда "Ексона" је и раније умео да излуђује Пекинг, али ће му сада, као државном секретару, улози бити много већи.
Рекс Тилерсон, бивши шеф "Ексона", није догурао до садашњег положаја зато што је био љубазан према Кини. Када је Пекинг 2008. године покушао да његову компанију натера да дигне руке од експлоатације гаса у територијалним водама  Вијетнама, "Ексон - Мобајл" тада показа шипак. Би-Пи, "Шеврон", "Коноко - Филипс" и неколико других компанија су попустиле под кинеским притиском, али "Ексон - Мобајл" је још тамо, уз дозволу Вијетнама буши у водама на које претендује Кина.

Интервју директора ЦИА-е Џона Бренана за "Фоксове недељне вести" од 15. јануара

 (J. Scott Applewhite / The Associated Press file Photo

Пет дана пре но што ће отићи са једног од најутицајнијих положаја у Англоционистичкој империји, Џон Бренан је учинио нешто крајње необично за руководиоце "деликатних" служби, дао је телевизијски интервју.