Још једна Путинова "победа": Казахстан укида ћирилицу

Астана. Фотографија преузета из Astaná: La futurista capital de Kazajistán – mercuriopedia

Казахстански председник Нурсултан Назарбајев донео је одлуку која предвиђа укидање ћириличног писма и постепено увођење латинице у све секторе друштва. Овим потезом како каже, биће дат допринос модернизацији те средњеазијске земље.

Дебкафајл: Трамп изјавио да је Москва можда знала да ће "касапин Асад" употребити хемијско оружје, али да је то "вероватно мало вероватно"

"Трамп! Учинимо Израел поново великим!" - из времена Трампове кампање у Држави Израел. Фотографија преузета из 'Make Israel Great Again' - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Председник САД Доналд Трамп је на заједничкој конференцији за штампу  са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Стотембергом рекао да САД и пакт  покољ у Сирији треба да окончају заједничким напорима, при чему је сиријског председника Башара Асада назвао касапином.

Олег Царев: Резултат Тилерсонове посете је сама посета


У среду увече 12. априла у Кремљу су се састали председник наше државне Владимир Путин и амерички државни секретар Рекс Тилерсон. Био је присутан и руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Многи моји пријатељи - руски политичари -  су доста очекивали од посете државног секретара Сједињених Америчких Држава, господина Тилерсона. Несумњиво, прва званична посета Русији представника тима новог америчког председника не може а да не привуче пажњу. Али, важно је и да нас не доведе у заблуду.

Нови председник САД је дошао на власт са малим тимом. Број непосредних сарадника америчког председника је прилично ограничен, а државни секретар Тилерсон није међу њима. У ужем кругу, у којем се доносе све одлуке, па и спољнополитичке, су Џеред Кушнер, муж Трампове ћерке Иванке, и Стив Бенон, издавач, новинар и главним стратег Беле куће.

Препоруке за 13. април 2017.

1. У контексту превода који следи, "Олег Царев: Резултат Тилерсонове посете је сама посета", односно као потврда онога што поручује Царев, да је Тилерсон "друга лига" у Трамповом универзуму:


Jared Kushner Causing ‘Mayhem' Meddling in National Security Council - Report - President Donald Trump’s son-in-law Jared Kushner is making unprecedented attempts to interfere in the work of the National Security Council (NSC), causing mayhem, the unnamed officials said as cited by US media...

Пајкићологија: О протестантима и протествантима


Сасвим сам случајно, на интернету, набасао на неку духовиту лингвистичку расправу која се тиче учестале употребе необичног глагола чији би инфинитив могао да буде, "протествовати".

Пошто се он, како схватам, у овдашњим новинама које ретко консултујем, почео да упражњава поред књижевног облика, "протестовати", јавила се група тобожњих лингвиста који желе да докажу да је то легитиман облик самом чињеницом да се све више употребљава.

Тај аргумент је, свакако, идиотски јер би том логиком свака распрострањена грешка могла да се уноси у књижени вокабулар. У те грешке би спадале и изговорне девијације које су последица свакојаких хендикепа. Такав приступ би водио реформи језика чији би популистички критеријум надмашио и самог Вука, његова крилатица, "пиши како говориш" би могла, у овом тренутку, да буде за наш матерњи језик неупоредиво погубнија него је била за његовог вакта.