недеља, 23. април 2017.

Нова "Олуја" одувала Србе из Хрватске

Најмлађа чланица Европске Уније донела прописе који овој држави омогућавају да се на перфидан начин "ослободи" непожељних грађанаГрафити само један од начина узнемиравања / Фото Заједничко веће општине Вуковар

ЗАГРЕБ, од сталног дописника "Вечерњих новости"


МЕЂУ многобројним темама које тресу Хрватску, од "Агрокора" до табле у Јасеновцу, локалних избора и незапамћених гужви на границама, податак да је 67.000 хрватских Срба изгубило грађанска права прошао је потпуно незапажено. Исто као и онај да је у Козаперовици крај Глине претучен повратник Милан Радић, да би му узели шездесетак евра, све што је у кући имао од имовине.

А "одјављени" Срби зачуђени су и огорчени, попут једног грађанина из Липика који је дошао да пријави рођење свог тромесечног сина и сазнао да га је хрватска полиција једноставно "отписала". Све због тога што је неколико дана раније полицајац закуцао на врата његове породичне куће и није га тамо затекао.

- То је лов на људе - поручује овај несрећни човек, који нема никакве шансе у рату с хрватском бирократијом. - Имам брата у Београду, али годинама нисам био тамо. Све време живим овде, а сада сам одјављен.

КМ Новине: Наш глас је угрожен, подржите нас


КМ Новине су једини извор информација са Косова и Метохије, а да потпуно објективно и непристрасно извештава. Чврсто одлучни да не подржимо ни једну политичку странку, организацију нити идеју независно уређујемо садржаје нашег портала и обраду видео материјала. Нажалост, управо та самосталност је наш рад довела у изузетно тежак и неодржив материјални положај јер смо без икаквих извора финансија, без спонзора и без било какве подршке.

Да би смо наставили да радимо као и до сада, да извештавамо без обзира на интересе политичара и странака, потребна нам је Ваша помоћ. Она може бити новчана или у виду аудио - видео опреме.

Уколико можете и желите да донирате, затражите упутства слањем поруке путем формулара.

Главни рабин Русије позвао француске Јевреје на исељавање ако Марин Ле Пен победи на председничким изборима


Лазар је у петак и похвалио руског председника: "Путин је први председник који јавно говори против антисемитизма и од свих је учинио највише за Јевреје у Русији. У Русији не постоји институционални антисемитизам."


Руски председник Владимир Путин у разговору с руским главним рабином Берелом Лазараому Јеврејском музеју у Москви, у четвртак, 13. јуна, 2013. (Фотографија: Александар Земљаниченко / АП)

Руски рабин Берел Лазар позвао је француске Јевреје да напусте своју земљу ако политичар с крајње деснице Марин Ле Пен буде изабрана за председника следећег месеца.

Лазар, хабадски рабин који је рођен у Италији и живи у Русији од пре 25 година, апел је упутио у петак, на конференцији о јеврејству одржаној у близини Москве у организацији Светског удружења јеврејских поглавара "Лимуд".

"Ако Марин Ле Пен буде изабрана за председника Француске, Јевреји морају да се иселе", рекао је Лазар - према "Лимудовом" транскрипту његовог говора на конференцији. Лазар је био главни говорник на овом скупу са 2 500 учесника, најбројнијем од када "Лимуд" организује конференције у државама бившег Совјетског Савеза.