Препоруке за 2. и 3. мај 2017.

1.
In this April 23, 2013 file photo, a suspected Yemeni al-Qaeda militant, center, holds a banner as he stands behind bars during a court hearing in state security court in Sanaa, Yemen. (AP Photo/Hani Mohammed, File)

Вођа јеменског огранка Ал Каиде каже да да се његова група бори заједно са снагама које подржавају Сједињене Америчке Државе


Јеменски огранак Ал Каиде је практично постао савезник владе Јемена у грађанском рату против Хутија које подржава Иран.

КАИРО (АП) - Вођа јеменског огранка Ал Каиде је признао да се његови милитанти често боре раме уз раме са јединицама јеменске владе - што је изјава која може осрамотити коалицију којој су на челу САД а која се у тој сиромашној арапској земљи бори против шиитских побуњеника...

Даље, на енглеском, на Al-Qaeda leader says group fought alongside US-backed forces | The Times of Israel.

Ако сте испратили везу на изворни текст могли сте да приметите да су ову вест-бомбу јуче у поподневним часовима објавили "Асошиејтед прес" и "Тајмс оф Израел" - медији који нипошто не би ишли против интереса Израела и САД - што говори да се истина коју је главосеча рекао више не може скривати и да лажи као United States Ramps Up Airstrikes Against Al Qaeda in Yemen - The New York Times више не пролазе.

Али у овдашњим медијима - мук. Претпостављам да агенцијама "није згодно" да преносе америчко-израелску бруку, а да у "патриотским" медијима нема ко да чита непреведене вести и да преводи. Све у свему, ако хоћете да будете обавештени, на вашем списку извора које редовно користите не би требало да буде више од двадесетак одсто домаћих медија. Ако и толико, с обзиром да прежвакавају исто само са различитим зубалом.