Ђе се гусле не чују


Српско национално се највидљивије истребљује кроз културу. Не подржавајући, не обнављајући, не стварајући, не посвећујући пажњу културном садржају са националним и националистичким предзнаком, Срби помажу у гашењу културе која их чини особеном заједницом, помажу спољним чиниоцима који се труде да униште српске особености, српски идентитет и оно што нас разликује од тикве без коријена.

Чак и у народној музици, културном изразу којим је Српство традиционално преплављено, родољубље се гаси. Повремено, националистички се израз пробије на главну сцену овдје или ондје, неке медијске платформе му дају нешто простора, већина не да ни мало.

Неприродно је да се на водећим српским телевизијама не чују народне пјесме које славе српско народно име, подвиге, хероје, тугује над поразима, помињу жртве, мученике. Неприродно је да се не чују гусле, ганге, да се на прсте могу избројати представници српске етничке културе у музици, осавремењене или традиционалне, за које се зна шире од њиховог села, тако да кажем.

Кад Трамп рекетира: "пакет оружја" Саудијцима од преко 300 милијарди долара

Амерички председник Доналд Трамп са другим престолонаследником и министром одбране Саудијске Арабије, Мухамедом бин Салманом, у Овалној соби Беле куће, 14. марта 2017. Фотографија: Кевин Ламарк / Ројтерс

Сједињене Америчке Државе су близу склапања низа послова у којима ће Саудијској Арабији продати америчког оружја и услуга одржавања у вредности од преко 100 милијарди долара - рекао је један високи званичник Беле куће, говорећи о припремама за посету председника Доналда Трампа Ријаду идуће недеље.

Исти извор, који је пристао да говори за "Ројтерс" под условом да остане анониман, каже да би вредност "пакета оружја" могла премашити чак 300 милијарди долара - за десетогодишње испоруке које би помогле јачању одбрамбене моћи Саудијске Арабије, док би САД истовремено одржавале квалитативну војну премоћ свог савезника, Израела.