Пол Крејг Робертс: Пред стогодишњицу рођења Џона Фицџералда Кенедија

На овај Дан сећања, у понедељак 29. маја 2017. године, биће обележена стогодишњица рођења Џона Фицњералда Кенедија, 35-ог председника САД.

ЏФК је убијен 22. новембра 1963., крајем треће године свог председничког мандата. Истраживачи, који су године и године утрошили проучавајући доказе, дошли су до закључка да је председник Кенеди убијен у завери ЦИА-е, Генералштаба и Тајне службе. (Погледати, на пример, JFK and the Unspeakable од Џејмса В. Дагласа.)

Кенеди је ступио на место председника као хладноратовски бојовник, али је, радећи са ЦИА-ом и Генералштабом, увидео да војно-безбедносни комплекс има сопствени и себични тајни план опасан по читаво човечанство. ЏФК је почео да ради на смањивању напетости између САД и СССР-а. Његово одбијање плана напада на Кубу и Операције "Нортвуд", превентивног нуклеарног напада на СССР, и намера да се после поновног избора повуче из Вијетнама, заједно са неким говорима у којима је најављивао промене у спољној политици атомског доба (погледати, на пример, овај снимак), уверили су војно-безбедносни комплекс да представља опасност по њихове интересе. Хладноратовски конзервативци су га сматрали наивним у погледу "совјетске претње" и опасним по националну безбедност. И то су били разлози за његово убиство, нарочито када је 10. јуна 1963. објавио почетак преговора са совјетима о споразуму о забрани нуклеарних проба и обустављање америчких атмосферских нуклеарних проба.

Папа Франциско благосиљао укроусташе


У среду, 24. маја, папа Франциско је у Ватикану примио припаднике украјинске војске који су учествовали у казненим операцијама против народа Донбаса - преноси УНН позивајући се на Амбасаду Украјине при Светој столици.

"Данас, у 19:00 у Катедрали Свете Софије, одржана је молитвена служба на којој су били назочни припадници Оружаних снага Украјине и учесници Међународног војног ходочашћа, међу којима и учесници пројекта "Победници" - наводи се у саопштењу.