Зашто су у лажи кратке ноге?


39 Illustrations for Children Tales & FairyTale « Iva Ciric

Било да је у питању мало шминкање истине или озбиљно лагање, неоспорно је да смо, иако нас лаж од блиских боли и вређа, генерално постали неосетљиви на њу. Лагање се данас види нешто благонаклоније него нпр. пљување на улицу или лепљење жвакаће гуме испод седишта у биоскопу. А какав је статус лажи у језику?

По речима проф. Драгане Мршевић Радовић, антропоцентризам у фразеологији доводи до тога да се различите човекове духовне потребе доводе у везу са физичким (нпр. жеђ за знањем), па се и лаж у језику може третирати као нешто што је подсвесно у вези са храном. Тако имамо масно лагати у значењу „намерно, претерано, безобзирно лагати“. Као што је масна храна пословично добра, богата, тако је и масна лаж крупна и велика.

Милан Миленковић: Јутјубер

Етјен Гаспар Робертс – „Опсенаријум“

Увек ме је чудило како српски интелектуалци, посебно ови, да тако кажем, патриотске оријентације, бркају број прегледа на Јутјубу са политичком тежином. Прегледи расту, десетине и стотине хиљада, а кад дође време да се скупе потписи или, не дао Бог, да се изађе на изборе, испостави се да имају три пута мање гласова, него прегледа.

Одличан пример је случај са последњих избора, где су националне Јутјуб ведете, Дејан Лучић и Јован Деретић, са носиоцем листе, др Комазецом, као ГГ „За препород Србије“, добили 13 260 гласова, односно 0,35%  изашлих на изборе, а сам Лучић нема емисију у којој има мање од толиког броја прегледа, а често добацује и до више десетина хиљада.

Одакле долази забуна? Зашто Јутјуб публика не гласа за оне које највише гледа?