среда, 16. август 2017.

"Спутњик" на српском шири лажи "Гласа Америке": "Арктик годишње губи лед површине Србије"

Ова фотографија је преузета из чланка "Спутњиковог" узор-медија, "Гласа Америке". Али би нежне русофилске душе, пре него што се зарожу, требало да баце поглед и на Fake News of Polar Bears Dying From Global Warming Exposed — Again

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Ајд незнање. Што би Руси били бољи од Срба па у државним медијским кућама запошљавали праве новинаре, стручњаке који се одговорно односе и према чињеницама, и према финансијеру, и потребама читалаштва. Али да руска државна кућа шири пропаганду "Гласа Америке", америчког оруђа за информативни рат, то је већ...(одредите сами, ја више нисам паметан).

На страну што је топљење Арктика бајка за кметове Новог светског поретка, којима треба продати идеју да су неопходна средства (нови порез) и тело (с глобалним овлашћењима, у оквиру УН, као један од органа Светске Владе) које ће се носити с измишљеним проблемом "климатских промена које изазива човек". На страну што има "студија" (спутњиковско и слично новинарство не прави разлику између студије и истраживања, јер буквално преводи изворе на енглеском), које говоре супротно, на које се ослањају нпр. овај, овај и овај чланак, али кад "Спутњик" лажи коњокрадица преноси тек у мало "дорађеном" облику - понешто измењеног текста и на ћирилици (да се лакше прогута?) - то значи да више нема скривања ко је узор, а можда и стварни послодавац, за ту штеточину на руским парама.

Што делује поразно.

Руси, ако Бога знате, и кад већ не марите какве медијске сплачине бацате Србима, укидајте ово проливжуто криптоамеричко тобоже гласило. Укидајте га бар због вас самих, да се не брукате, јер ћемо ми, Срби, ако и не успемо да се сами снађемо, макар знати да нас у пропаст нисте гурали и ви, има их који још мисле, браћа.

© Sputnik/ Valeriy Melnikov

Арктик годишње губи лед површине Србије


Сваког лета климатолози, капетани бродова, као и Инуити који живе на Арктику — пријављују да се ледени покривач стално смањује.


Не тако давно, чак и током лета, ово подручје би било покривено дебелим слојем леда и недоступно морским путем.

Сада, фински ледоломац „Нордика“, са капацитетом од 13.000 тона, без отпора плови овим путем. Његов навигатор, чији је задатак да наводи пловидбу кроз опасне воде, каже да је некада лед на овом месту био дебео неколико метара.

„Прошле године, на пример, подручје где се сада налазимо и које је сада још потпуно покривено ледом, потпуно се истопило, тако да је чак и мореуз Маклинток био комплетно без леда — што се веома, веома ретко дешава“, истиче навигатор Дјук Снајдер.

Сателитско праћење од 1979. године показује да се ледени покривач на Арктику сваке године смањи за око 88.000 квадратних километара, што је, на пример, једнако површини Србије.

Научници кажу да то смањење не може да се заустави чак и ако земље које су потписале Париски климатски споразум 2015. остваре своја обећања да ће глобално загревање држати на нивоу испод два степена Целзијуса, преноси „Глас Америке“.

„Арктик се топи по стопи од око два и по процента по деценији, ако гледамо нивое из маја, и око 10,4 процента по деценији у августу“, истиче климатолог Ендру Вивер.

Неки виде и одређене предности. Некада вечно замрзнути северозападни пролаз из северног Атлантика до северног Пацифика сада је отворен лети, што дозвољава пловидбу бродовима за крстарење, рибарским и трговачким бродовима који доносе робу локалним заједницама.

Међутим, негативне последице могле би да буду дугорочне.

„Може да се развије туризам када ће људи долазити крузерима да виде поларне медведе који неће бити ту за 20 или 50 година“, каже стручњак за климатске промене Мајкл Бајерс.

Научници кажу да ће, ако се овај тренд настави, већина инуитске деце ускоро редовно имати лета без леда, а можда — и зиме без леда.


Извор: Арктик годишње губи лед површине Србије - Спутњик Србија
Амерички оригинал: Arktik godišnje gubi led površine Srbije                             


Пол Крејг Робертс: Мржња либерала поткована је незнањем

SNIPPITS AND SNAPPITS

У Дараму, у Северној Каролини, седишту Универзитета Дјук, банда састављена углавном од белаца поруши Споменик Војнику Конфедерације. Можда се олош угледала на украјинске неонацисте које су на власт инсталирали Обама и Хилари, после пуча у америчкој организацији којим је збачена демократски изабрана влада. Прво што је учинио украјински неонацистички режим било је рушење свих совјетских споменика подигнутих у знак сећања на ослобођење Украјине од нацистичке Немачке. Неонацисти што су порушили споменике су потомци Украјинаца бранитеља нацистичке Немачке, а сада представљају "демократску власт" коју подржавају и Вашингтон и европски вазали му.