Хендловати и мингловати

Како хендлујем, свака ми част.
Без обзира на гласне повике против позајмљеница, стручњаци знају да је позајмљивање један од начина богаћења речника. Уколико за неки појам недостаје реч, језик се довија или тако што сам скроји реч по својој мери, или је једноставно позајми и прекроји тако да му одговара.

Живимо у брзом времену, принуђени смо да радимо више ствари одједном и да са свиме успешно излазимо на крај. За такве свакодневне животне ситуације користимо глагол хендловати. Пореклом из енглеског језика (to handle), у српском језику односи се најчешће на успешно баратање нечим или на добро контролисање неке ситуације, нпр. Успевам да хендлујем све податке, Не умем да хендлујем стрес, Сасвим добро хендлујем посао, факс и везу на даљину итд. Занимљива је рекција овог позајмљеног глагола – допуна је у акузативу, док је за глагол најближи по значењу баратати рекција инструментална, нпр. баратам подацима и сл.

Класично мингловање

Језичко измотавање на друштвеним мрежама

Осим такозваног новосрпског који је лансирала нова генерација, а за који је карактеристично углавном скраћивање речи и увођење англицизама, још један вид неписмености уводе они који језик знају, али намерно греше или измишљају накарадне речи да би се забавили

Новица Коцић

Не треба више ловити неписмене огласе типа „Издајем стан, кухиња са шпаис, купатило с каду”, или „Налазимо се на колективни годишњи одмор”, да бисмо се смејали и указивали на недовољно познавање граматике српскога језика. Са таквом неписменошћу сусрећемо се данас свакодневно на друштвеним мрежама (нажалост и у многим медијима!).

Јерменско не НАТО-у или зорт од Русије

Путин и председник Јерменије Серж Саргсјан. Фотографија: Аравот (aravot.am)

Јерменија је одбила да учествује у међународној војној вежби НАТО-а " Жустри дух - 2017" (Agile Spirit – 2017) из више разлога. Стручњаци кажу да се Јерменија предомислила у последњем тренутку, тек када је Азербејџан, такође у задњи час, одлучио да поново учествује. Подсетимо се да Јерменија има врло тужно искуство учествовања у "ивентима" НАТО-а када је ту и Азербејџан: азербајџански официр Рамил Сафаров је 2004. године брутално убио јерменског официра Гургена Маргаријана у Будимпешти, где су обојица похађали курс енглеског језика у организацији НАТО-а. Можда, овог пута, јерменској војсци нису дате довољно убедљиве гаранције за учешће у војној вежби НАТО-а у Грузији.

Дебкафајл: Хезболах се неће придржавати сценарија Израелских одбрамбених снага

Припадници либанског Хезболаха на сахрани свог саборца Аднана Сиблинија, погинулог у Сирији. Ројтерсова фотографија преузета из IDF holds largest exercise in 20 years to prepare for Hezbollah threat - Arab-Israeli Conflict - Jerusalem Post

До среде, 6. септембра, трећег дана велике вежбе Израелских одбрамбених снага за рат са Хезболахом - пошто су сиријска војска и две бригаде Хезболаха, уз снажну руску ваздушну и ракетну подршку, пробиле трогодишњу опсаду Деир ез-Зора Исламске државе, већ је постало очигледно да се Хезболах бори по другачијем сценарију од оног што га десетине хиљада израелских војника увежбавају на северу.