недеља, 17. септембар 2017.

Дебкафајл: Сви ћуте, а Иран све ближи уништењу Израела!

Руски конвој са понтонима за форсирање Еуфрата. Извор: DEBKAfile

Убрзо пошто је коалиција под вођством САД запретила да ће напасти сваку јединицу Арапске војске Сирије арапске војске која се усуди да пређе преко реке Еуфрат, сиријски и војници Хезболаха су преко увезених руских понтонских мостова прешли на источну обалу реке и до петка, 15. септембра, успоставили мостобран.

Приложена фотографија указује да су понтони подигнути и постављени на начин сличан ономе којим су Израелске одбрамбене снаге прешле Суецки канал и искрцале се у Египат да би окончале рат 1973. године.

Током тродневне операције, Сиријци и Хезболах су наступали под заштитом новопридошлог руског наоружања, ловаца МиГ-29СМТ (НАТО-ов назив, “Fulcrum", "фалкрум"), чији је долазак у Сирију објављен у среду. Овај двомоторни ловац је руски одговор на америчке Ф-18 Ратног ваздухопловства САД и и ловце Ф-15, Ф-16 и Ф-16 израелске авијације.

Дан пре но што су "мигови" стигли у Сирију, британски генерал-мајор Руперт Џоунс, заменик команданта "америчке" коалиције у Сирији, запретио је уништавањем сваке јединице Арапске војске Сирије која се усуди да пређе реку Еуфрат.

Форсирање Еуфрата и јаче и обухватније руско војно учешће у сиријским и Хезболаховим офанзивама је велики подстицај Ирану, али ће имати озбиљне стратешке последице за САД и Израел.

1. Што се тиче Трампове администрације, овом операцијом је прекршен договор Барака Обаме и Владимира Путина од пре две године, да источна Сирија преко реке Еуфрат буде под контролом САД, а западни део - Русије.

2. Амерички сателити и извиђачки авиони су посматрали и снимили руску војску како превози понтоне на исток и полаже их преко реке за прелазак. А опет, ни из Беле куће ни из Пентагона није стигло наређење за напад, напад који би показао да је претња коалиције била озбиљна.

3. Запосевши источну обалу Еуфрата, Асадове и Хезболахове јединице сада могу да крену у нову операцију - освајања града Абу Камал на сиријско-ирачкој граници под контролом Исламске државе. Штавише, сада могу да се повежу са ирачким Јединицама за мобилизацију народа, сурогатом иранске Револуционарне гарде.

4. "Дебкафајл" из својих војних извора сазнаје да Јединице за мобилизацију народа већ хитају на тај састанак на ирачко-сиријској граници, тј. ка отварању војног коридора под контролом Ирана између Ирака и Сирије - коридора дубоко у источној Сирији под контролом САД.

5. Иако је Доналд Трамп колико јуче, 14.септембра, изјавио: "Нећемо подржати то што они (Иран) раде."

6. Али амерички председник није једини што ни прстом није макнуо да заустави "то што они раде". И наш премијер Бењамин Нетањаху је примат дао речима, а не делима. "Израел неће толерисати иранско присуство на својој северној граници са Сиријом", поновио је у петак, 14. септембра, по доласку у Њујорк, где ће се обрати Генералној скупштини УН-а и срести с Трампом.

Али Иран и његови пиони не чекају, већ стварају ново чињенично стање, уз обилату логистичку и војну помоћ руске војске.

Важно је напоменути да се и израелски генерали и пуковници последњих недеља уздржавају да о Ирану и Хезболаху говоре као о егзистенцијалној претњи, чега се раније нису либили.

Стога их подсетимо на један пређашњи случај који се умало није завршио трагично: у месецима пред Јомкипурски рат 1973. године, израелске главешине такође нису сматрале да су египатска и сиријска војска способне да нам униште државу, па су већ првих дана рата морали да се суоче са чињеницом да Израелским одбрамбеним снагама прети пораз.

Нимало мање опасан био би и рат против сиријске војске и Хезболаха који би имали снажну војну подршку Руса. А Иран је, створивши упоришта на обе обале Еуфрата и обе стране сиријско-ирачке границе, још ближи остварењу свог декларисаног циља - уништења Државе Израел.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security
Препорука:

Пентагон: Руси су тачно знали кога бомбардују - Спутњик Србија - ...Конашенков је рекао АФП-у да то није могуће. „Зашто бисмо их ми бомбардовали?“, запитао је портпарол руске војске...


Извор: Syrian/Hizballah troops cross Euphrates to east
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System