Пол Крејг Робертс: Двосекли мач патриотизма


Понекад се питам да ли је највећа опасност која прети Америци хиперпатриотизам становништва. Највећи део америчког популуса сада ради на укидању права која проистичу из Првог амандмана играчима НФЛ лиге, при чему нико од тих запењених цензора не схвата да управо они, а не играчи, атакују на Устав САД. И раније је било случајева скрнављења америчке заставе, али је федерални суд увек пресуђивао у корист тужених - оних који су заставе палили, носили на одећи или шта год. Ал' нема везе, идемо Јово наново.

Дебкафајл: Иран ЈЕСТЕ испробао ракету домета 2 000 км, иако САД тврде да није

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Ради подсећања зашто је ово значајно, ако већ нисте, прочитајте М. К. Бадракумар: Иран матирао Израел и САД. Али, ма шта мислио Бадракумар, Израелу је у интересу да докаже постојање иранског ракетног система којим је могуће непосредно, из Ирана, гађати Израел. Треба убедити америчку јавност да је изабрани народ у смртној опасности и да у новом америчком рату (против Ирана) младе коњокрадице неће гинути узалуд.




Нова балистичка ракета "корамшар" домета 2 000км и са могућношћу да носи више бојевих глава, која је 22.априла приказана на војној паради у Техерану, заиста јесте испробана, како је и саопштио ирански генерал Амир Ајакозадех. Лансирање снимљено са велике даљине и приказано на националној телевизији јесте било право.

Језичким апсурдима нема краја

(Новица Коцић)

Да ћирилице више такорећи нема у јавној употреби, свима је знано, али да све више нестаје и српски језик тек ће схватити сви они којима још није допрло до свести да је одустајање од свог језика најава нестајања националног идентитета.

Чини се, на први поглед, да највећа опасност нашем језику прети од провинцијалне инфериорности према англосаксонској култури, од понизности и јаловог додворавања Западу тиме што ће готово све фирме, натписи изнад продавница, називи предузећа и банака, па чак и дечјих клизалишта (прошлих година Scating Place!), ускоро бити на енглеском језику. Ми смо тренутно најенглескији народ на свету, после самих Енглеза. Слабашна је нада да ће ти исти Енглези и Американци бити благонаклонији према Србији зато што је прихватила да уместо моде прати фешн, да уместо бицикла вози бајк да уместо иза сцене залази у бекстејџ, да уместо поделе улога у неком позоришном комаду очекује добар кастинг да уместо дружења и весеља приређује парти да уместо у продавницу по намирница иде у маркет, шопинг-мол кеш-енд-кери, шоп-енд-го, да обућу купује у радњи Шу стар, да палачинке једе крај тезге фаст-фуда.