среда, 08. новембар 2017.

Домети неофеудализма: Кина уводи систем бодовања грађана

Фотографија: Пиксабеј

Кинески председник Си Ђинпинг одавно се залаже за стварање „складног друштва“, а систем бодовања треба да помогне у остварењу тог циља.

У почетку ће сви имати по 1 000 поена, а зависно од тога како се буду понашали, бодови ће им се додавати, односно одузимати.

Учешће у систему за сада је на добровољној бази, али најкасније до 2020. сви држављани Кине треба да буду обухваћени и оцењивани према том принципу, пише "Билд".

Си Ђинпинг (Фото:Бета/AП)

У року од две и по године све приватне и државне банке података биће умрежене, што у екстремном случају значи да изражавање мишљења на друштвеним мрежама, комшијска свађа, кашњење у плаћању рачуна или лакши саобраћајни прекршај могу да утиче на смањење броја бодова, а тиме и на будућност појединца.

Систем се тренутно тестира у неколико кинеских градова, а у Ронченгу (провинција Шандонг) примењује се од 2014.

„Aко пређем на црвено светло, одузимају ми бодове. Aко учествујете у тучи, одмах долазите на црну листу. Уколико грађани нису задовољни одређеном услугом, могу да се жале, а то се опет одражава на број бодова“, објашњава за радио Дојчландфунк култур запослени у јавној служби.

Најбоља оцена је AAA. Затим AA, A итд. Најслабија оцена је Д, што значи да имате 599 поена, каже за радио жена из управе у којој грађани у сваком тренутку могу да се обавесте о бодовном стању.

Aктивисти за људска права, критичари режима и интелектуалци страхују да систем пре свега служи у сврху контроле, спречавања изражавања мишљења и застрашивања.

Информативни сајт "Вајред" наводи да је осам приватних предузећа већ добило лиценцу за развој алгоритама који ће анализирати бодове.

Међу њима су и кинески технолошки гиганти као што су "Чајна рапид фаненс", партнер интернет компаније "Тенсент" који је развио месинџер услугу "Вичет" (850 милиона корисника) и "Сезам кредит", систем за оцењивање редовности отплате кредита компаније "Aнт финаншел сервисис груп", ћерка фирме портала "Aлибаба".


Извори: Блиц и KONTROLA ILI SKLAD: Kina uvodi sistem bodovanja građana - Bizlife.rs

Пољска влада тражи од грађана да се множе као зечеви

ВАРШАВА, Пољска (АП) - Пољска влада охрабрује грађане да крену да се размножавају се као зечеви.

Министарство здравља Пољске, која има једну од најнижих стопа наталитета у Европи, објавило је кратки видео - похвалу зечевима зато што стварају многобројно потомство.Геополитика: Руси и Кинези (ни)су савезници

Извор за карикатуру: Friendship With China for a Few More Centuries

Позната је изрека да тамо где преовладавају интереси нема љубави. 

Добар пример за то су све светске силе које су у својим геополитичким трвењима ретко кад могле да остваре савезништво.

Aко бисмо ставили по страни светског хегемона у паду - СAД, која је својим ''адолесцентним понашањем'' у прошлом веку више нанела штете својим ''савезницима'' него што су од тог односа имали користи, и уколико бисмо овога пута акцентовали Русију, Иран и Кину као веома значајне светске силе на новој мултиполарној мапи света, веома лако бисмо дошли до закључка да су геополитички интереси највећа препрека у успостављању савезништва.