Пол Робинсон: Луганск, нови моменти

Леонид Пасечник. Фотографија преузета из Кто такой Леонид Пасечник? Краткое досье и история конфликта с Игорем Плотницким - АНТИФАШИСТ

Дакле, председник Луганске Народне Републике Игор Плотњицки је дао оставку и нови председник ЛНР је бивши министар државне безбедности Леонид Пасечник, док је Плотњицки именован за представника ЛНР на преговорима о примени Минских споразума, које је и потписао, а из којих треба да буде развијен план мировног решења за Украјину. Шта све ово значи?

Руски онлајн часопис “Взгљад” има неколико идеја. Из чланка Петра Акопова следи да су приче о издаји у врху неистините, да је ЛНР безбедна. Акопов сматра да је “спајање са Доњецком Народном Републиком тренутно немогуће” и да се може десити само у случају обнављања операција великих размера.  Делегирање Плотњицког за Минске споразуме не значи богзна шта, пошто су преговори ионако запели. И најзад, недавни догађаји неће променити однос између Руске Федерације и ЛНР, све ће се вратити на стање од пре недељу дана. Речју, много буке ни око чега.


Акопов исто тако сматра да догађаји у ЛНР показују да “Русија подржава и помаже републике (ЛНР и ДНР) на разне начине, али им не наређује ни на који начин. У прилог тој тврдњи, Акопов цитира Путинов одговор новинару који је инсинуирао да Москва у потпуности контролише побуњенике из украјинских области: “Погрешно сте схватили...ти момци су уистину тврдоглави...тешки.”

Акопов свој чланак у “Взгљаду” закључује на следећи начин: “Да Москва заиста контролише Луганск не би дозволила да се размирице републичких главешина изметну у отворен сукоб.”

Слажем се. Рекох то у претходном чланку.

 

Претходно од истог аутора: Пол Робинсон: Руске опције за Луганску Народну Републику
 

Аутор: Пол Робинсон
Извор: Update on Lugansk | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux