Хоће л' бити Сибирског калифата? (1. део)

Први део: Бизнис као из бајке


Специјални дописник часописа "Комсомолска правда" Дмитриј Стешин отишао је у Тјумен и Сургут - како би установио колико су истините гласине и страхови да ће придошлице окупирати нафтна и гасна подручја Русије



Нелегалних имиграната на градилиштима у Тјумену има на стотине. Свакодневно! То више никог не изненађује ... Фотографија: Прес служба Министарства унутрашњих послова Русије за Тјуменску област

Стратешке области Русије, Ханти-Мансијски аутономни округ и Тјуменска област, одавно су ризница нафте и гаса из које се намирује трећина буџета Русије. Али, последњих неколико година су постале и главни транзитни коридор за мигранте са Кавказа и из Средње Азије, велике националне дијаспоре и луди "нафтни новац". И поприште сукоба на "националној и верској основи".

Гилад Ацмон: У средишту афере са Флином и Кушнером је - Израел

Упишкило га: Мајкл Т. Флин. Фотографија: Гети имиџис

"Њујорк тајмс" пише да је "господин Флин признао да је лагао Еф-Би-Ају тајећи да је од Русије и неколико других држава тражио помоћ у саботирању спољнополитичке одлуке Обамине администрације да Савету безбедности УН допусти усвајање осуде Израела због изградње насеља на палестинској територији. Русија је тада одбила да одложи гласање или стави вето на мере које је Савет безбедности усвојио упркос лобирању Израела и противљењу Трамповог транзиционог тима.

М. К. Бадракумар: Оде ли Тилерсон...

Cartoon Movement - MORON TRUMP AGAINST TILLERSON

Гласине о одласку државног секретара Рекса Тилерсона све мање личе на гласине. Њихова учесталост у медијима, нарочито протеклих месец дана, намеће утисак о неминовности, па се нико неће изненадити кад секира захвати и његов врат. Хоће ли или неће - у свим светским престоницама влада поприлична заинтересованост. Што важи и за Делхи, где га је недавно угостио Моди, нипошто једини срећан што је Тилерсон своју турнеју по подконтиненту започео изјавом да је Индија "неутрални партнер" САД, а све уз оштре критике Кине. Чак су и хиндуистички националисти уживали у америчким причама, а Тилерсонове заиста јесу биле богато намазане. Природно, разочараће их његов одлазак са главне сцене.