Доказивање лажне историје: "У сливу три Мораве траг доласка Словена"

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Дакле, да су се Словени овде доселили и населили у 7. и 8. веку је непобитна чињеница, само је треба и доказати. Задатак је припао "стручњацима више релевантних институција из Београда, Крушевца и Трстеника". За чије паре? Ко плаћа те "српске научнике" - јањичаре? Која је државна институција одобрила да се прихвати новац за овакво "истраживање"?

Хвала "Новостима" што нам открише нову превару, али кључних података - ко ју је осмислио и ко је плаћа - нам остадоше дужне. С друге стране, радује чињеница да су се, да тако кажем, Власи досетили - прочитајте коментаре испод чланка у "Новостима"...


У сливу три Мораве траг доласка Словена


Српски научници ускоро започињу први пројекат систематског археолошког мапирања. Подаци обједињени у информационом систему

Постављање електрода на локалитету Ђуроваца код Трстеника / Фото Архив Народног музеја у Крушевцу

ГРУПА научника започеће ускоро први пројекат систематског археолошког рекогнисцирања на подручју слива Морава, сазнају "Новости". У питању је теренско истраживање и мапирање, прикупљање података који указују на места где се могу очекивати могућа налазишта насељавања Словена из 7. и 8. века.

Важан пројекат, који ће трајати више година, окупио је стручњаке више релевантних институција из Београда, Крушевца и Трстеника, који би заједно требало да раде најпре на подручју трстеничке општине, тј. приобаљу средњег и доњег тока Западне Мораве, са тенденцијом да се наредних година истраживања наставе и на подручјима горњег тока Велике и доњег тока Јужне Мораве.

- Истраживаће се најпре моравске терасе, али и околни висови на подручју трстеничке општине, а касније и одговарајуће зоне које припадају суседним општинама - предочава др Иван Бугарски из Археолошког института у Београду, додајући да је програм компатибилан са теренским истраживањима која Институт неколико година обавља у нишком и алексиначком крају.

Нагласак истраживања, у које ће бити укључен и др Вујадин Иванишевић из Археолошког института, биће на времену о којем се најмање зна, а које је кључно за нашу историју. Према речима др Бугарског, управо на моравским речним терасама бисмо могли, према скромним досадашњим сазнањима, да очекујемо трагове словенског насељавања из 7. и 8. века.

Планирани су редовни обиласци терена, али и геофизичко снимање подземљишта и системска примена аерофотографије. Сви подаци биће похрањени у оквиру јединственог географско-информационог система, који касније могу да помогну и истраживачима прошлости, као и при изради просторних планова и других стратешких докумената и планирању било којих инфраструктурних и сличних радова.

Вредна открића са налазишта / Фото С. Бабовић

Др Дејан Вучковић са Рударско-геолошког факултета у Београду је до сада водио десетак истраживачких кампања у зони Трстеника. Појашњава да због бројности и комплексности локалитета, та истраживања представљају почетну фазу успостављања референтних геофизичких методолошких поступака.

- На локалитету Шљивик смо успешно одредили позиције више објеката из периода неолита, а отварањем археолошке сонде на једној од позиција потврдили смо те налазе - напомиње др Вучковић. - На локалитету Ђуровача, комплексним геофизичким истраживањима смо дефинисали положаје неколико структура и објеката који се налазе испод површине земље, а изузетно су занимљиве за разумевање значаја који је овај локалитет имао у периоду касне антике.

Фото С. Бабовић


СЕДАМ НАЛАЗИШТА У БЛИЗИНИ РЕКЕ

ОД 30 потврђених археолошких локалитета из више епоха, на подручју општине Трстеник издваја се седам налазишта у околини Западне Мораве.

- Средњовековни комплекс на локалитету Јеринин град у селу Грабовац, остаци каструма на потезу Стража крај Трстеника, као и два ванредна, вишеслојна налазишта на подручју села Почековина и Стари Трстеник - Грабак и Трновача - набраја за "Новости" археолог Марин Бугар из Народног музеја у Крушевцу. - Истој групи припадају и два локалитета у атару Богдања - средњовековни, "Ђуровача" са остацима сакралног објекта и вишеслојно налазиште са траговима касноантичке насеобине на потезу "Дивље поље", и у близини манастира Велуће.


Софија Бабовић

Извор: У сливу три Мораве траг доласка Словена | Србија | Novosti.rs

1 коментар:

  1. Исандеру спасиба, на ову тему се може додати неколико десетина "пљачки" музеја и галерија по свету (Персија, Ирак-Мезопотам, Иџипт, Либија-Ливија, Тунис, Сирија-Ассурија). Најжешће очерупани Ирак, Иџипт (Копт-Мусор) и Ливија. Однето све у непознатом. Наивни е-џипси остали без "турист.-атракшн" за време обојене -плаћене револушн, плачу ли плачу, наивни ирачани жале што Јенкији(?) нису испред музеја поставили тенк=?. Где ти људи живе, може бити нојеви. Борба за нову МЕТА-повест временијех лет се захуктава.
    Новим младим генерацијама то није битно, паразитизам се плаћа, а ту су и лилуле.
    Али нпр. у англомасонском пројекту званом Чина што нама мутави учитељи продају као Кина, законом је забрањено "самостално" и/или независно иследовање или испитивање археолог. ископина, било какво копање, запрећено смртном казном. Опа, а зашто. Јер су "добили" на тацни територију ван "зида или Стене" а то морају колонизаторима платити. Мада су сироти, платили својом крвљу, и тиме што се над њима непрестално врше испитивања. Исто важи и за Жипон/читај Иапоне, англомасонски проџект. ОТЕЛИ се за сада само Севернокорејци. Па-ка!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!