Лажне вести Ројтерса, руског РТ-а и српских преписивачких веб-сајтова: "РТ: Иран забранио енглески језик у основним школама због западне „културне инвазије“

Александар Јовановиоћ / Ћирилизовано: Откад је постао носач за објаве с "Твитера", као да тој западној друштвеној мрежи - а у ствари оруђу информационог рата - служи као пропагандни сервис, изузев наслова, не пратим РТ. Чланак РТ: Иран забранио енглески језик у основним школама због западне „културне инвазије“ сам уочио на српско-руском "Востоку", убрзо пошто сам на сајту "Месеца Алабаме" прочитао још једну разорну анализу западњачких пропагандистичких лажи, лажи које спремно гута и служба Симоњанове, а преносе "ваљда Руси знају шта раде" српски "уредници" и медији.

Прво ћу пренети цео текст с "Востока", а онда превод само оног дела анализе "Месеца Алабаме" који се директно односи на ову лаж - иако је важно прочитати и остало, ради контекста и информација о другим сличним лажима.

Још само да напоменем да је "основна школа" у иранском образовном систему школа у коју се полази у шестој години и да траје шест година: Education in Iran - WikipediaРусија | Вести | Вести из Русије на српском | ВОСТОК | Новости


РТ: Иран забранио енглески језик у основним школама због западне „културне инвазије“


фото: © Raheb Homavandi / Reuters
Извор: Восток / РТ

Иран је забранио наставу енглеског језика у основним школама, каже високи званичник. Тај потез долази услед поновљених позива Техерана да се оконча западна "културна инвазија" на Исламску Републику.

"Настава енглеског језика у државним и другим основним школама према званичном наставном плану и програму је против закона и прописа", рекао је Мехди Навид Адхам, председник Савета за високо образовање.

"То је зато што се у основном образовању поставља основа за изучавање иранске културе", додао је он.

Власти такође могу забранити ван-наставне курсеве енглеског језика, рекао је званичник. Видео на којем је Навид Адхам саопштио о забрани, објавила је агенција Фарс.


Деца почињу са учењем енглеског језика у средњој школи у Ирану када имају од 12 до 14 година. Неке основне школе такође имају наставу енглеског језика.


Иранско руководство је више пута упозоравало на опасности од западне "културне инвазије". Прошле године, врховни лидер Ајатолах Али Хамнеи рекао је да је Иран достигао "фазу где се учење енглеског језика проширило и на вртиће".

"То не значи забрану учења страног језика. То је ради тога јер је учење енглеског језика у основној школи промоција стране културе у земљи, међу децом и омладином", рекао је он.

"Западни мислиоци су више пута саопштавали да би уместо колонијалистичког експанзионизма 19 века, најбољи и најјефтинији начин био увођење мисли и културе у млађе генерације, те обука стручњака и елита који би се понашали као војници у систему доминације.", закључио је Мехди Навид Адхам.

Тензије између Ирана и Запада настављају да расту усред недавних протеста широм Ирана, за које власти тврде да су их покренули "непријатељи" Исламске Републике.

"Непријатељи Ирана су љути на славу, успех и напредак иранске нације, те обећавају да ће Ирану довести регионалне проблеме", рекао је ирански председник Хасан Рохани.


У четвртак је ирански јавни тужилац Мохамад Џафар Монтазери оптужио Цију да је "главни покровитељ" плана за изазивање немира у земљи. Он је такође оптужио израелски Мосад и Саудијску Арабију за организовање немира.


Више од 20 људи је погинуло током немира због економских потешкоћа и наводном корупцијом, према извештајима медија. Демонстранти су нападали и владине зграде и полицијске станице у неким подручјима. У недељу је Иранска револуционарна гарда прогласила "победу над немирима". 

"Месец Алабаме": Како мејнстрим медији губе репутацију - лажне вести о Ирану и Египту"Западни" медији воле да кукају због лажних вести. Али су сами њихов највећи снабдевач.

Јуче је британска новинска агенција Ројтерс, у виду наслова и вести, изнела тврдњу, Iran bans English in primary schools after leader's warning / Иран забранио енглески у основним школама после упозорења свог вође:

"ДУБАИ (Ројтерс) - Иран је забранио наставу енглеског језика у основним школама, рекао је високи званичник из сектора образовања, пошто је Врховни вођа Ирана рекао да је прерано учење језика отворило пут 'културној инвазији' Запада."

Али Хамнеј заиста јесте изнео такву опаску, да прерано учење страног језика људе излаже утицајима који се преко њега врше. И закључак му није нарочито контроверзан. Али настрану то, него да ли је Иран заиста забранио учење енглеског у основним школама? И зашто би баш Иран то учинио?

Исто се пита и Али Ахмади, ирански аналитичар:

"Ко је у Ирану икада учио енглески у основној школи? Државни наставни програм одређује да се Енглески језик предаје од 7. разреда до дипломирања."

Британско-ирански новинар Санам Шантиај износи лично искуство:

"Јесте то било давно, али сам у Ирану била до 5. разреда, и не сећам се да су нас учили ни арапски ни енглески. Нешто сам покупила на приватним часовима: “The elegant is big. The ant is little.”

Зато Ахмади и каже:

"Да, 7. разред је норма. Чак нас ни арапски не подучавају све до 6. разреда, осим помало, у оквиру веронауке."

Али, по Ројтерсу, Иран је забранио нешто из школског програма што се у школском програму није ни налазило. Чак је и цитирао иранског званичника, међутим, ни његове речи не потврђују што Ројтерс тврди.

"Настава Енглеског језика у државним и недржавним основним школама је противна закону и прописима", рекао је Мехди Навид-Адам, председник државног Савета за високо образовање, у суботњем програму државне телевизије.

Ирански државни функционер је само потврдио да су државни наставни план и програм обавезујући за све. Пошто енглески језик није у службеном програму за основне школе, не може се ни предавати у оквиру наставног плана и програма. Као да је рекао: "Да, релевантни прописи се примењују како су се увек примењивали." Али Ројтерс то претвори у нову забрану...


Извори:

- РТ: Иран забранио енглески језик у основним школама због западне „културне инвазије“
- Iran bans English in primary schools after calls to end Western ‘cultural invasion’ — RT World News
- MoA - How Mainstream Media Lose Their Reputation - #Fakenews On Iran And Egypt

Приредио: Александар јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари

  1. Велика Метла09. јануар 2018. 10:30

    Нису наши преци били необавештени кад су казали ЗАПАДУ ЈЕ МАЈКА ЛАЖ,А ОТАЦ ОБМАНА! Држимо се народе ове изјаве наших предака и НИКАДА нећемо бити ни изненађени,ни преварени!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар