Израел упаo у Сирију дa ствoри "безбедну зону " за главосече


Израел ће у остваривању свог троделног плана искористити неколико група такозване Слободне сиријске армије да наметне "безбедну зону" на југу Сирије дубоку 40 километара - пише "Интерсепт" од 23 јануара.

По том извештају, Израел је већ остварио прву фазу плана и тренутно, у сарадњи са више израелских и америчких НВО, ради на реализацији друге фазе. Сврха читавог плана је да се либански Хезболах и (про)иранске снаге одбаце бар 40 километара од израелске границе. Неименовани официр ССА је  открио "Интерсепту" да је Израел рад да ССА гурне "чак до Хаме".

Исти неименовани извор из ССА је такође открио да је групица припадника израелских обавештајних служби и Израелских одбрамбених снага још јула прошле године ушла у западни део подручја Даре, где се састала са командантима две групе из састава ССА: Лива Џајдур и Џајеш ал-Абабил.

У септембру 2017. године, у пограничном граду Рафид у јужном делу Кунеитре, дошло је до другог сусрета између израелских представника и команданата Лив, Џајдура, Голанских витезова и Сиријског револуционарног фронта.

Абу Ахмед, активиста сиријске опозиције, потврдио је за "Интерсепт" да неколико група из састава ССА добија новац и оружје од Израела, нарочито од када је амерички Војни оперативни центар са седиштем у Јордану престао да пружа војну подршку групама ССА: "Јордан је престао да им шаље оружје, па су се обратили Израелу."

"Интерсепт" такође пише  да су Израелске одбрамбене снаге почеле с обуком и опремањем "полицијских снага" од око 500 бораца ССА из групе Голански витезови, у оквиру остваривања друге фазе плана за стварање "безбедне зоне". Предвиђено је да ове снаге патролирају линијом која раздваја друски град Хадар, који је под контролом Асадове владе, и  градове које држи ССА - Џабата Касаб, Бир Аџам, Хамадија и Кунеитра, све до Рафида на југу покрајине Кунеитра.

Ово није био први пут како је сарадња између Израела и група ССА у јужној Сирији избила у јавност. Сиријско проопозиционо гласило "Енаб Балади" је 2. децембра прошле године открило да Слободна сиријска армија и Израелске одбрамбене снаге припремају заједнички напад на филијалу Исламске државе, Армију "Калид ибн ал-Валид", у западном делу покрајине Дара.

До напада здружених снага Слободне сиријске армије и Израелских одбрамбених снага би могло доћи крајем јануара - како јавља више опозиционих извора - вероватно у оквиру реализације плана за стварање безбедне зоне.

Израел би онда био у могућности да индиректно контролише групе ССА на југу Сирије и отклони опасност од Исламске државе из западних делова Даре. Али, стварање безбедне зоне од 40 километара на југу Сирије је компликована ствар, јер Асадова Сиријска арапска војска контролише највећи део покрајине и више од половине града Дара.

SouthFront: Crisis News, World Events, Political Survey

Напомена преводиоца: За разлику од других истинољубивих, али танкоћутних, медија - па и руских, који не би да покваре предстојећу Путинову посету Израелу  29. јануара- "Јужни фронт" се потрудио да бар у сажетом облику јави о још једној, и то врло озбиљној, израелској агресији на Сирију. Али предлажем вам, не само због детаља, да прочитате и изворни, "Интерсептов" чланак: Israel’s “Safe Zone” Is Creeping Farther Into Syria. Такође и Israeli-made mines, poisonous materials and weapons seized in Deir Ezzor


Извор: Israel Seeks To Use Free Syrian Army To Establish 40km Deep 'Safe Zone' In Southern Syria – Report
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!