Пољски нацисти: обични идиоти или средство немачке пропагандне машинерије?


Труст мозгова "Понос и модерност". Фотографија преузета из Neofaszyzm w Polsce. Pankowski: to nie jest nowe zjawisko

"Пољски нацисти" - човек би помислио да је то апсолутно незамислив феномен у земљи чији је народ искусио најбруталније масакре за време Другог светског рата, током пет година нацистичке окупације и уз масовно истребљења цивилног становништва, крематоријуме у ​​концентрационим логорима и немилосрдни терор и насиље. Међутим, како је један од пољских телевизијских канала показао пре неколико дана, таквих отпадника има чак и у Пољској, што је дало нови замах емотивној расправи у којој су учествовали и представници највиших државних власти. Али, ако детаљније анализирамо ситуацију, видећемо да чињенице недвосмислено указују да се она уклапа у дугогодишњу и кохерентну немачку политику умањивања одговорности Немачке за ратне злочине Трећег рајха.

На једној ТВ станици приказан је снимак начињен скривеном камером на коме се види како група младих људи (организација им је бисер-назива Понос и модерност - прим. прев.) окупљених у шуми прославља Хитлеров рођендан. Неки су носили есесовске униформе, певале су се нацистичке песме, а кулминација торжества била је изношење колача од вафла са исцртаном свастиком.

Снимак је у Пољској изазвао буру. Али и у Немачкој, чија је пропагандна машинерија на државној ТВ сместа уприличила расправу о "порасту нацизма у Пољској".

Зашто је "пољска" ТВ станица  ТВН24  - у власништву странаца и с програмом препуним критика садашњих пољских власти - тек сада емитовала снимак догађаја који се збио прошлог пролећа?

Немци не би тако промптно и бурно реаговали пре четири-пет година. Тада Пољска није имала сопствену политику. За земљу је важила безпринципијелна "политика"" Грађанске платформа, а у спољној политици се следио Берлин и немачка дипломатија. За такву верност, тадашњи пољски премијер Доналд Туск је награђен, безвласним али лукративним, местом председника Европског савета (интересантно, Туск је Кашуб, тј. Србин - прим. прев.).

Али, уместо Грађанске платформе, октобра 2015. су на власт дошли конзервативци и русофоби странке Закон и правда, који су, одмах, "раскинули" с Немцима и почели да захтевају строжије санкције Русији.

Њихово упорно контрирање Русији и супротстављање пројекту "Северни ток 2" постало је права главобоља за Берлин. Немци су покушавали да буду одмерени, али кап је прелила чашу када су Пољаци изашли са захтевом да им Немачка исплати ратну одштеу за 6 000 000 убијених Пољака у Другом светском рату.

Идејни творац и покретач ове иницијативе и захтева је пољска влада. Председник Андржеј Дуда је захтев изнео свом немачком колеги Франк-Валтер Штајнмајеру септембра прошле године, док је у децембру, пољски премијер Матеуш Моравјецки изјавио да је то један од главних приоритета његовог кабинета.

Немачка већ деценијама марљиво ради на умањивању своје одговорности за злочине почињене током Другог светског рата и скоро да је успели да свет убеди да за њих нису одговорни Немци и Немачка, већ нацисти и Трећи рајх. У те сврхе мобилисана је и кинематографија, чији новији производи врве "сиротим невиним Германима" типа подморничара, гестаповаца и НСДАП-оваца који изгинуше када је совјетска подморница 1945. године потопила "Вилхем Густлоф", или грцају због "трагедије Берлина" којег уништи Црвена армија...

Дакле, разумљиво је што Немци нису били баш одушевљени кад су им Пољаци наједном ускратили лојалност. Када је на Дан независности 11. новембра. чак 60 000 Пољака марширало Варшавом носећи бело-црвене пољске заставе уместо жуто-плавих "ојропских" и транспаренте с натписом "Желимо Бога!", Европски парламент и пронемачки европски политичари су прибегли тешкој артиљерији. "60 000 фашиста, неонациста и белачких расиста је марширало улицама Варшаве... на само неких 300 километара од Аушвица", рекао је један пољски прогермански политичар, правдавајући свој поглед транспарентом "Бела Европа" у рукама "белачког расисте" противног ЕУ-ропској политици неупитног прихватања имиграната муслимана.

Пољске власти су се јасно одредиле према инциденту с хитлеровцима из шуме: "Треба бити потпуни идиот па обући есесовску униформу и у шуми јести колач с свастиком. Али то што таква створења морају да се крију по врзинама и шумама је успех читавог нашег друштва" рекао је министар унутрашњих послова и администрације Јоаким Бруџински у обраћању Сејму, када је истакао и то да неонацисти у Немачкој могу слободно да се окупљају и демонстрирају, и организују прославе попут августовске на рођендан нацистичког злочинца Рудолфа Хеса.

По Бруџинском, немачки неонацисти су организовали преко 400 манифестација широм своје нису-то-наши-злочини државе. Уприличују и концерте на којима се, у једном случају са 6000 учесника/посетилаца, глорификује нацистичка идеологија.

"У Пољској, такви створови морају да се крију по шумама. У Немачкој шетуцкају центром Берлина", рекао је Бруџински у завршном делу обраћања Сејму.

Један посланик из Савеза пољских родољуба је реаговао много емоционалније: "Немачка нема морално право да уопште говори о Пољској, Али, исти они којима је пољски народ био стравична хекатомба сада нам деле лекције! И још говоре о некаквим 'пољским логорима смрти'. Имамо судску пресуду, али они и даље одбијају да се извине. А сада распредају о 'нацизму у Пољској'. Какав безобразлук! Јавно залагање за нацистичке идеје нећете видети у Пољској. Поручујем Немцима: то је ваш проблем, не наш."


Аутор: Александар Шторм
Изворни текст на руском: Польские фашисты — просто идиоты или инструмент немецкой пропаганды? — Новости политики, Новости России — EADaily
Извор: Polish Nazis: just idiots or an instrument of Germany’s propaganda machine? — Politics, Russia — EADaily
Превод (посвећен "недићевцима" и сличној памети): Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

3 коментара:

  1. Заиста је тужно, да ми Срби нисмо у школи учили ни најосновније ствари. Да смо учили, знали бисмо, па се не бисмо чудили. На жалост, ни наша деца данас, не уче.
    У другом светском рату, око 55 хиљада Пољака се борило у покрету отпора, под вођством избегличке владе у Лондону, а против Немаца, и истовремено око 60 хиљада Пољака се борило у Ес-Ес дивизијама (SS-Schutzstaffel) под немачком командом.
    Комплетан врх нацистичке странке су чинили Немци католици (и Аустријанци), већина командног састава у Ес-Ес-у су били католици, од око 400 генерала Вермахта, 250 су били Немци из Аустрије (бивши Аустро-угарски официри), и наравно католици (а причали су нам о пруском милитаризму).
    Сада се сетимо ко је господар у Пољској (католичка црква) и да ли је онда чудно да има лудака по шумама који славе Хитлеров рођендан ( Аустријанац и треба ли рећи, католик).
    Не браним Немце, велика већина њих је била за Хитлера, а мислим и да је и данас. Није њих Ватикан ни преварио нити натерао да чине зло. Само покушавам да укажем на још једног злочинца у сенци о коме нико не говори.
    Свако добро,
    Драган Вукојевић

    ОдговориИзбриши
  2. Како нормална власт решава ружни паразитизам звани рекет:
    https://www.youtube.com/watch?v=YDTTExcW0Dc

    ОдговориИзбриши
  3. Ја стварно не знам ко је побијен у Пољској: Пољаци или Јевреји, или заједно?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!