Информатика на рачун игре

Извор за илустрацију: The Power of Transhumanism: Reimagining Human Evolution

Математичка гимназија као светски позната школа која је изнедрила на стотине врхунских математичара од ове школске године у свој простор прихватила је око 200 малишана од шест година, на „дружење” у оквиру почетне информатике, кроз посебне методе, прилагођене овом узрасту, а под надзором ученика четвртих разреда па и професора ове школе.

Пре две године није се могло разговарати на стручним скуповима, пред јавним гласилима, стручњацима Министарства просвете и технолошког развоја, а поготову родитељима, а да се не спомене информатика која ће нас увести у свет развијених земаља и напретка.

Резултат тих разговора довео је до тога да је у основној школи (сада у петом разреду а у наредне три године и у остала три) укинут час изборни спорт а уведена је информатика.

Изборни спорт је јединствен предмет у светским размерама који се изводио само у нашој земљи. Били смо поносни што су у нашој земљи установљена два часа која су се старала о физичком развоју ученика и то кроз физичко васпитање. На овом часу акцент је стављен на такмичење група унутар одељења, где је сваки ученик имао могућност да испољи своје жеље и способности.

У нашем школском систему постојала је могућност да се добри спортисти искажу кроз ова два предмета, високим оценама, јер део времена поклањају физичким активностима, док то други раде кроз ментално ангажовање, кроз друге предмете. Али ми не бисмо били оно што јесмо, да туђе ценимо а своје потцењујемо и олако бришемо из праксе.

Погледајте те малишане од шест година који седе поред рачунара (који их зрачи већ од ране младости), са згрченим ногама и ангажовањем само једне шаке која покреће тај фамозни „миш” који им доноси неке слике, бројеве, цртеже и друге „заврзламе”.

Поштовани психолози, педагози и лекари, шта је корисније од игре у овом узрасту, да ли је то покрет или статика, да ли је то игра или мртвило у простору? На шта ће та деца у физичком смислу личити када их притисну школске обавезе следеће године, када крену у први разред па до докторских студија? Да ли сте о томе размишљали?


Мр Томислав Ацковић,
Школски надзорник за физичко васпитање у пензији

Извор: Политика Online - Информатика на рачун игре


Александар јовановић: Стварно немам намеру да више преносим туђу продукцију. Али овај апел се тиче деце. И...знате већ. Уместо даљег коментара, још једном...

Извор: xkcd: Cautionary


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!