Гилад Ацмон: Белешка о ционификацији Велике Британије

Извор: Abbas' Fatah Party Posts Cartoon of Theresa May as Jewish Pig

Није никакво изненађење када држава која је бомбардовала Сирију почне, зарад Израела, да води антиимиграциону и антицрначку политику.

Пуно је писано о дубоким културним и духовним везама између Британије и ционизма. Неки су навели корене енглеског хришћанског ционизма, други указују на Балфурову декларацију и њену историјску позадину. Године 1956., Британија и Француска су удружиле снаге с Израелом не би ли заузели Суецки канал. До почетка 2000-их стигло се до "где Ираел стаде - настави Британија" политике. Понекад се чини да је Би-Би-Си пренамењени израелско-пропагандистички одред. Некада угледан британски лист се претворио у "Јудејски Гардијан". Мардоков "Скај њус" не оставља пуно простора за думање у чију корист ради. Тако је, прошле недеље, Мардокова ударница безобзирно прекинула генерала Џонатана Шоа, бившег команданта британских оружаних снага, истог часа када се удаљио од задатог сценарија рекавши да сиријски режим, можда, не стоји иза напада хемијским оружјем у Думи. Следећег дана видесмо да ће британска влада поново саучествовати у циоимперијалистичкој агресији на једну арапску земљу, правдајући је још једном лажи да је "Асадов режим" употребио бојне отрове.

Није остало много од традиције слободе, толеранције и непристрасности британских медија. Претпостављам да, пошто је духовни и културни континуум између Израела и Британије васпостављен, не би требало да збуњује што су се британска медији упустили у, солидно блесаву, борбу против "антисемитизма". Џереми Корбин, истакнути посланик и антирасиста, постао је мета опаких и пристрасних напада израелског лобија и његових слугу у британским медијима и политици. То није, али нешто друго јесте shocking. Симултано са бујицом критика Корбина због тобожњих антисемитских ставова, којима га подвргава неколицина његових партијских "другова", британска влада и Министарство унутрашњих послова су почели да спроводе институционалну расну дискриминацију тзв. Виндраш генерације.

Виндраш генерација је стигла у Велику Британију између 1948. и 1971. године из карипских земаља. Названа је по броду "Емпајер Виндраш", који је 22. јуна 1948. допловио у Тилбури у Есексу, доводећи раднике са Јамајке, Тринидада и Тобага и других острва, као одговор на послератни недостатке радне снаге у Великој Британији.

Бројност Виндраш генерације није позната, пошто су многи дошли као деца и уз родитељски пасош, а касније нису тражили да им буду издата сва документа. У сваком случају, ради се о хиљадама и хиљадама људи.

Онима којима недостају документи сада се каже да је потребно да обезбеде доказе како би могли да раде, имају здравствено осигурање, чак и да остану у Великој Британији.



Британија себе доживљава као причу о успешном мултикултурализму. Али ето, видимо да намерава да депортује своје црне поданике који су од малих ногу живели у самој краљевини.

Тереза Меј се извинила карипским лидерима због претњи депортацијом. Као да британске власти нису потпуно сагласне по овом питању. Али свеједно, ако је Меј заиста "посвећена" борби против расизма, боље да престане да блеси о некаквом антисемитизму и почне да примењује антирасистичку етику што важи за све.


Ако хоће да је спале, вредна је вашег читања:


Being in Time - A Post Political Manifesto, 
Amazon.co.uk , Amazon.com and  here (gilad.co.uk).
Претходно од истог аутора: Гилад Ацмон: Израел, ненамерно, одложи трећи светски рат

Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Windrush Generation and The Zionification of the British Sphere — Gilad Atzmon
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!