Четири дана после Ћирилизовано, огласио се и овдашњи Спутњик: "Нови фронт: САД и Француска јачају своје војно присуство у Манбиџу"

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Ако нисте прочитали Дебкафајл, ексклузивно: Трампов најкооперативнији европски партнер Макрон послао француску војску у Сирију! , ексклузиву "Дебкафајла", објављену и овде пренету пре четири дана, ради се о томе, да:

"Француски специјалци су послати у две америчке војне базе у Сирији, у Мамбиџу и Ремелину, да појачају редове Американаца у спречавању напредовања турске војске."


То је суштина, али битни су и "детаљи", па вам препоручујем да прочитате цео текст.

Исто важи и за чланак Бела кућа: Наша војска решена да потпуно уништи Исламску државу пре него што оде из Сирије, испод кога сам дао и свој коментар:
Напомена преводиоца: Је л' ово значи "Трамп у клин, његова администрација и америчка војска у плочу"? Не бих рекао. Делим мишљење Стивена Лендмана да не треба слушати шта Трамп прича, него гледати шта ради, изнето у White House Fake News , као што бих рекао и да су тачна "објашњења" читалаца "Дебкафајла" испод вести (коју сам данас пренео под насловом Дебкафајл, ексклузивно: Трампов најкооперативнији европски партнер Макрон послао француску војску у Сирију!, знајући да ће други причекати да је потврде и на српском објаве Руси)...

Зашто вас подсећам да сам био у праву, зар то није неукусно? Није. Јер не ради се о самохвали (мада...), него о, такође можда неукусном, подсећању да се, ако желимо да будемо обавештени, не смемо ослонити само на руске и овдашње руске и русофилско-патриотске изворе, који следе политику своје државе односно не умеју ништа друго осим да пренасловљавају и "копипејстују" руску продукцију међународних новости и анализа, већ морамо пратити и шта (и ко и када!) објављује друга страна, јер и тамо се може наићи на истините чињенице, макар у траговима.

У овом случају, кашњење Руса се да разумети. Путину и Макрону није требало кварити (телефонски) разговор, а ту је и њихов сусрет у мају...TASS: Russian Politics & Diplomacy - Putin and Macron hash over French leader’s upcoming visit to Russia. Али српски "родољубиви" медији су друга прича. Занатско неумеће њихових "Ја, Уредник"-а је опасно, јер противнику омогућава да сваки дан са небројено примера може да поткрепи своју тврдњу да су родољубивост и русофилство синоними за некомпетентност и непознавање чињеница.

Опростите на дужини ове напомене. Изволите боље-икад-него-никад "Спутњикову", ајмо рећи, вест:


Нови фронт: САД и Француска јачају своје војно присуство у Манбиџу - Спутњик Србија

 

© AFP 2018/ DELIL SOULEIMAN

Командант Војног савета Манбиџа у саставу Демократских снага Сирије Халил Бози је у интервјуу за Спутњик рекао да су, у контексту изјава турских власти, САД и Француска ојачале своје војно присуство у овом региону. Ову информацију потврдио је и Резан Гуло, министар одбране курдског кантона, самопроглашене Федерације северне Сирије.


„После изјава Турске о могућној операцији, САД и Француска су повећале своје војно присуство у овом региону, где су иначе присутне и британске снаге. САД су разместиле своје специјалне снаге у Саџури у околини Манбиџа, означивши тиме ’црвену линију‘ чије би пресецање међународна коалиција могла да тумачи као напад, што би повукло одређене последице, односно оружана дејства у знак одговора. Наш савез са снагама коалиције и даље је на снази и ту се ништа није изменило. Коалиција наставља да подржава Демократске снаге Сирије“, изјавио је Бози.

Наш саговорник наводи да Турска није успоставила споразум са САД.

„Да је Анкара постигла договор са Вашингтоном, САД не би наставиле са испорукама оружја и опреме у Манбиџ, ни са повећавањем свог присуства у том региону. Војни савет Манбиџа је, са своје стране, у случају напада спреман да се супротстави и до последње капи крви штити своје територије“, одлучан је Бози.

Информацију о присуству америчких, британских и француских војних снага је у интервјуу за Спутњик потврдио и Резан Гуло, министар одбране курдског кантона Џезире, који улази у састав Федерације северне Сирије, коју је једнострано прогласила Партија демократског савеза.

„Војни контигент САД, Велике Британије и Француске у оквирима подршке међународне коалиције не налази се само у Манбиџу, већ и у Дејр ел Зору, Раки, Табки и Тел Абјади. Снаге међународне коалиције значајно јачају своје присуство на северу Сирије“, изјавио је Гуло.


1 коментар:

  1. Спасиба! Додао бих маленки податак а тај је да су Курди у ствари "дивљи" евреји, податак је из еврејских уста. Они нису исламисти нити подпадају под исламску идеологију, због тога они носе пентагон-звезду и организовани су по принципу коммуна-еврејски изум, и зову се "партизани". Парти-то је било који део било чега, на англијском парт, или парс(потврђује да су евреји направили англијски језик, и да су евреји пореклом из Парсије-Партије-Парфије. Отуда подршка израелског батинаша илити УСА.
    Биће ту још "игара".

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!