Русија позива ОУН у бој против лажних вести

Сутра је 3. мај, Светски дан слободе медија. Извор за карикатуру: Cartoon Movement - Freedom of the Press

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ, 2. мај / ТАСС /. Изолована настојања појединих земаља у сузбијању лажних вести вероватно неће донети никакав жељени резултат, али прети опасност да ће борба против медијских лажи довести до сузбијања неслагања и одстрањивања нежељених медија из сфере јавног информисања - изјавио је у уторак Максим Бујакевич, директор Управе за информисање и штампу Министарства спољних послова Руске Федерације.

Бујакевич је у говору на 40. седници Комитета за информације Генералне скупштине ОУН изнео предлог Русије, да се створи механизам за супротстављање лажним медијским причама:

"Једнострани и контрадикторни покушаји супротстављања лажним вестима, мере које неке земље предузимају на нивоу домаћег законодавства, тешко да ће бити ефикасни...Уз то, постоји опасност да ће, у заносу те борбе, међународно право и општеприхваћене хуманистичке норме и принципи бити потиснути, чиме ће се отворити пут тоталитарним методима сузбијања неслагања и одстрањивања непожељних медија, па чак и појединаца из информативног простора...Последично, доћи ће до деградације правних основа на којима почивају нормално функционисање грађанског друштва и грађанске слободе, за шта се човечанство вековима борило...Русија позива све државе на сарадњу у овој области, да заједнички радимо на стварању система за супротстављање лажним вестима, таквом да ће одговарати интересима свих земаља."

У том смислу, Бујакевич је препоручио да Одељење за информисање јавности УН посвети више пажње планирању својих активности у средњорочном периоду.

Такође је подсетио да је руска мисија у ОУН прошле године дала препоруку да се започне с разрадом основних параметара борбе против лажних вести под окриљем Секретаријата ОУН:

"А опет, треба признати да нисмо видели значајан напредак у тој области, док са њом повезане опасности бивају све веће, услед глобалних турбуленција и повратка многих земаља на принципе и методе медијских оптужби и неоснованих тврдњи по хладноратовском рецепту."

Бујакевич је рекао да је сада очигледно да је садашња опасност последица настојања и праксе неких земаља да користе лажне приче за своје, циничне, политичке потребе и као средство за пооштравање контроле над националним медијским простором:

"Ово представља ударац институту независног новинарства, који је камен темељац грађанског друштва, чиме се крше најосновнији правни принципи попут једнаког приступа информацијама за све и слободе изражавања."

Бујакевич је изразио забринутост због планова Секретаријата ОУН да прекине постављање снимака пленарних седница Генералне скупштине ОУН и Економског и социјалног савета на свих шест радних језика на интернет страницу ОУН. Радни језици су арапски, кинески, енглески, француски, руски и шпански.

Од сада, на располагању ће бити само снимци на енглеском језику.

"Не можемо пристати на ситуацију у којој ће знање енглеског бити пропусница за улазак у свет Уједињених нација, јер ће се тако поткопати глобални обухват ове организације", рекао је Бујакевич.

TASS Russian News Agency

Вајкалица и напомена преводиоца:

Хууу...дипломатски речник у енглеској верзији руског извора...Само текстови из ИТ области су ми тежи за превођење. Ал' нека, треба.

А зашто треба?

Зато што се може очекивати да ће руско увођење (реалног) проблема лажних вести у Уједињене нације домаћи и белосветски мејнстрим медији представити као настојање Русије да се уведе глобална цензура. "Читалачко тело" ће то прогутати, поготово ако је начуло нешто о Агенди 21 ОУН, и Руси ће опет испасти грдни, вечито склони ауторитаризму.

А не ради се о томе, бар по мени. Рекао бих да Кремљ хоће да истера на чистац тзв. државе надзора, пре свега САД и Велику Британију, које нипошто неће пристати да се Русија, тамо нека Србија или, још црње, Сирија, питају шта је лажна вест.

А у томе је "квака": шта је садржај појма "лажна вест"?

Да ли Некада Велика Британија може пристати да се вест, која се позива на званично обавештење које се позива на чињенице које се не могу открити да се не би разоткрили обавештајни методи којима се до њих дошло - што је британска брука и срамота од обавештајног и пропагандног рада код тобожњег руског тровања Скрипаља - окарактерише као лажна, а на основу одредби ОУН? Боже сачувај.

Да ли Запад може пристати да се вести о Асадовом тровању "недужних цивила и деце" прогласе лажним, јер су, између осталог, производ непоузданог извора, тзв. Сиријске опсерваторије за људска права коју чини само један "опсерватор", која користи дилетантске инсценације Ал Каидиних Белих шлемова? Ни у сну.

Дакле, Русија хоће да и на овај начин разоткрије ко су највећи продуценти медијског дезинформисања и пропаганде.

Што је у реду, штавише, сјајан потез руске дипломатије.

Али Србија не би смела да подржи чак ни оваква настојања, јер путиновској Русији није загарантована бесмртност, па би неки нови јељцини и козирјеви могли да оћуте кад неко тело ОУН осуди "милошевићевску пропаганду" Србије - како су предпутиновска Русија, читав западни и добар део тзв. Трећег света називали све (несорошевске) вести српске продукције о "Балканским ратовима" и агресији НАТО-а на Србију.

Ми имамо пречег посла: увођење обавезног медијског образовања у школство!

Али нећу опет о томе.

Само још да вам скренем пажњу на вест од пре седам дана...Русија од УН тражи израду стратегије за борбу против дезинформисања - Спутњик Србија

Тамо је у главној улози Марија Захарова. Њен утицај код додељивања кинте руским државним пропагандистима се подразумева, док је Бујакевич...

Речју, сумњам да ће се спутњиклук потрудити да и њега преведе на српски. Значи, морам ја. Ако ме се сете, сете...


Извор: TASS: Russian Politics & Diplomacy - Russia calls on UN to design mechanism for counteracting fake news
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

1 коментар:

  1. Напомена или додатак: слово "скрипал" је украинска фамилија, и означава "скрипача". Что такое "скрипач"?- на сербском: виолиниста. Но, у евреја јесте посебна "награда" за услуге у корист евреја, посвуда по свету, такође и у Русији (тобоже, толерантност, хахаха). Исто тако у ком граду га (скрипача) поставе негде на кров какве зграде то значи да је тај град под контролом жидова.
    (https://yandex.ru/images/search?text=%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%87%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BA%D1%80%D1%8B%D1%88%D0%B5&stype=image&lr=10522&source=wiz).
    Наравно да "корист" од случаја Скрипал има толико Исраел, који је надасве "мастер или монстер" за спец-опер посвуда, дакле и код "братје" англичана. Реакција је била бурна, и релативно је успела, да мирним, надасве хладним англичаним "тргне" крв.
    Да ни сами нису знали види се по реакцији. Хуцпа!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!