Да ли је трансхуманизам религија?

"ТРАНСХУМАНИЗАМ: Рекоше ми да могу да будем шта год хоћу. И постах бог." Извор: Pinterest

Трансхуманизам је интелектуални покрет који има за циљ да путем развоја и примене софистификованих технологија измени и побољша способности човека - његово умно, телесно и морално функционисање. Трансхуманисти тврде да човечанство у свом садашњем облику представља прву фазу свог еволутивног развоја. Теза трансхуманиста је да се људи могу преобразити у бића са тако увећаним и проширеним могућностима да могу да буду налик боговима, тј. постхумани, јер ће нестати ограничења што их намеће смрт.

Али многи сматрају да је трансхуманизам само још једна религија. Јесу ли у праву?

Иако трансхуманисти желе неке ствари као и верници - вечни живот, вечну свест и вечно блаженство, религија(е) и трансхуманизам се разликикују у многом погледу. Док у религиозном веровању има доста сујеверја и немогућег, што вређа разум и наша највреднија научна сазнања, трансхуманисти хоће да, путем примене науке и нових технологија, заблуде популарних религија замене измењеном стварношћу .

Мало сличности има у замишљању вечитог одмаралишта напученог анђелима и боговима, и стварања раја на земљи и умова налик божанским. Другим речима, велика је разлика између тврдње да једнорози постоје и примене биотехнологије да би их се створило. Прво је фантазија, друго инжењерски пројекат. (Иако трансхуманизам може бити сличан неким облицима процесне теологије и другим, софистификованијим, верзијама религије.)

Има и оних што трансхуманизму замерају превиђање ризичности пројекта. Али не постоји безопасан пут у будућност. Стога, ако желимо да опстанемо и развијамо се, напросто морамо повећати и проширити наше моралне и интелектуалне способности. Или ћемо се развијати, или изумрети. И никакав бог нам неће притећи у помоћ. Богови су или имагинарни или их, све и да постоје, ми не занимамо.

Што се поштеним сагледавањем историје лако открива.

Аутор: Џон Џ. Месерли
Извор: Is Transhumanism A Religion?
Превео и приредио, да би указао на...постпропаганду којом ће и нас ускоро кљукати: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Дебијану и Фајерфоксу

П.С.

Не само зато што сам верујући пингвиниста (што значи линуксаш, да се православна браћа и сестре не забрину за моје духовно здравље) па се борим против идола, него да укажем на пример како убедљиво најгласнији заступник и најагилнији developer вештачке интелигенције (која је један од предуслова да трансхумана бића постану реалност) брижно и детаљно припрема будућност, предлажем да баците поглед на How we help you keep your computer and device clean – Prevent cybercrime – For everyone – Safety Center – Google.

Па наставите да користите Хром.

Ако хоћете да вам се "Гугл" стара о исправности (код неких најважнијег) сазнајног апарата.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!