недеља, 06. мај 2018.

Дебкафајл: Путин хоће да застраши Израел

Putin to parade Russian military might before Netanyahu ahead of potential Israeli-Iranian clash - DEBKAfile

Позив председника Путина премијеру Бењамину да с њим буде на почасном месту током Параде победе у Москви је израз поштовања Нетањахуа и Израела. Парада ће се одржати у среду 10. маја, у склопу прославе 73-годишњице победе Русије над нацистичком Немачком. Годишња Парада победе је главна изложба најновијих руских система оружја и руске војне силе. Потоње је прокоментарисао израелски министар одбране Авигдор Либерман, рекавши да ако руско оружје у Сирији буде употребљено против израелске војске, онда Израелске одбрамбене снаге неће оклчевати да узврате ударац. Либерман је при томе мислио на напредне противваздухопловне системе С-400 и С-300, које је Русија послала у Сирију.

Изгледа да Путин рачуна на то да ће Нетањаху бити толико импресиониран застрашујућом руском војном силом да може да преко њега пренесе поруку Либерану да мање прича.

Ова и оваква кремаљска тактика није ништа ново. Руско руководство често указује "почаст" демонстрирајући своју војну силу пре него што госта одведу на разговор. Што се тиче Нетањахуа, Путин ће га посадити у столицу у својој канцеларији да разговарају о судбини "нуклеарног споразума" са Ираном и о ситуацији у Сирији. Путин је свој позив добрано промислио: упутио га је три дана пре но што ће председник Доналд Трамп обелоданити своју одлуку хоће ли поново потврдити споразум са Ираном потписан 2015. године, или ће се САД из њега повући; и пет дана пре 12. маја и свечаности отварања нове Амбасаде САД у Јерусалиму, где ће можда присуствовати и амерички председник.

Руски председник ће у среду за Нетањахуа имати шест порука:

- Москва је закључила да је војни сукоб између Израела и Ирана неизбежан.

- Престаните с показивањем мишића руским снагама у Сирији! Будете ли се качили с нама, то ће вам се обити о главу.

- И поразмислите мало о овоме: Ако Доналд Трамп изведе САД из нуклеарног споразума са Ираном, на шта га Ви терате, онда на Блиском истоку више неће бити никога ко би могао да посредује између Јерусалима и Техерана.

- А таква комуникација је од виталног значаја, посебно у случају избијања израелско-иранских непријатељстава у Сирији, што сви предвиђају.

- Још је важније да има неко са приступом обема сукобљеним странама, неко ко ће се ангажовати на посредовању порука и преговорима о престанку непријатељстава.

- А од Вас, Нетањаху, тражим недвосмислено обећање да Израел, ако избије рат са Ираном, неће наудити ни једном једином руском војнику или оружаном систему.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходно: Дебкафајл: Путин позвао Нетањахуа на Параду победе

Извор: Putin to parade Russian military might before Netanyahu ahead of potential Israeli-Iranian clash - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар