Јужни фронт: Русија опет сигналише да талибане сматра пуноправним учесницима авганистанског политичког процеса

Извор: Јужни фронт

Авганистанска влада је 7. јуна прогласила прекид ватре с талибанима, како би се примирје поклопио с крајем Рамазана. Најављени прекид ватре ће почети 12. јуна и трајати до краја рамазанског бајрама, 19. јуна.

И талибани су 9. јуна такође прогласили примирје са владиним снагама. Међутим, њихов прекид ватре ће трајати само три дана и неће се примењивати на стране снаге - америчке и јединице америчких савезника.

Но, и поред декларативне решености обеју страна да ће се придржавати  примирја, долази до сукоба између талибанских и владиних бораца у целом Авганистану.  Тако, на пример, талибани су 10. јуна заузели три контролна пункта Авганистанске националне армије (АНА) и Авганистанске националне полиције (АНП) у округу Пур Шаман у западној покрајини Фарах.

У том контексту, подсетимо се Саопштења Министарства спољних послова Руске Федерације о иницијативи за прекид ватре у Авганистану, објављеног 8. јуна:

"Ми поздрављамо одлуку авганистанског председника Ашрафа Ганија да прогласи привремени прекид ватре у вези са предстојећим завршетком муслиманског светог месеца Рамазана.

Примећујемо да је привремени прекид ватре понуђен само таалибанима и да се не односи на међународне терористичке групе, а на првом месту Исламску државу. Позивамо талибане да потврдно одговоре на ову иницијативу, јер би то био корак ка миру који би авганистанском народу омогућио да прослави овај празник без страха за свој живот или за животе својих најближих.

Потврђујемо нашу подршку напорима за почетак мировних разговора између Владе Авганистана и вођа талибанског покрета ради постизања националног помирења у предугим ратом напаћеном Авганистану и окончања братоубилачког рата."

Оваквим саопштењем, у коме талибани нису описани као терористичка група, руско министарство спољних послова још једном је послало сигнал да талибански покрет признаје за пуноправног учесника авганистанског политичког процеса.

Раније, западни мејнстрим медији су више пута износили тврдње да Русија талибане снабдева оружјем. Извори "Јужног фронта" кажу да су у току "активне политичке консултације између талибана и Руса", између осталог и о заједничком супротстављању ширењу Исламске државе у региону.

Дакле, заиста је могуће да је Русија, у неким специфичним приликама и случајевима, талибане снабдела лаким наоружањем, муницијом, лековима и другом опремом.

https://southfront.org/

 Извор: Russia Sends Another Signal That It Sees Taliban As Valid Member Of Afghan Political Process
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу и Вордграјндеру

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!