Дебкафајл: Најновијим нападима Израелских одбрамбених снага на Сирију наглашена Нетањахуова порука Путину


Израелско званично саопштење о догађањима код Кунеитре у среду 11. јула битно је утицало на разговор Нетањахуа и Путина у Москви.

Сиријски дрон оборен изнад Галилејског мора најпре је сматран за беспилотну летелицу залуталу са стотинак километара удаљеног бојишта у Дари. Портпарол Израелских одбрамбених снага је пренео да су четири израелска ловца и два хеликоптера прво летелицу пратили неких 15 минута, после чега је издато наређење да се обори системом "патриот".

Коментар "Дебкафајл"-а: Дакле, Сиријци, Иранци и Хезболах сада знају да је израелском заповедништву потребно најмање 15 минута за успостављање "вруће линије" са руским штабом у Хмеимиму и одобравање напада. Ваља указати и на чињеницу да, иако се није одмах знало да је дрон ненаоружан, нису активиране сирене које би хиљаде туриста на Галилејском мору упозориле на опасност. Знак за узбуну издат је тек по лансирању "патриот"-ових ракета.
Затим је, после поноћи, одлучено да се узврати на упад "залутале" летелице. Израелска авијација је напала три положаја сиријске војске у покрајини Кунеитра.

Коментар "Дебкафајл"-а: Изгледа да су Израелске одбрамбене снаге усвојиле "мило за драго" тактику, исту ону која се одавно примењује против палестинског тероризма из Појаса Газе, а чија је једина озбиљна консеквенца срозавање убедљивости израелског војног одвраћања.

Права сврха ноћашњих напада авијације Израелских одбрамбених снага је наглашавање Нетањахуове поруке Путину, да Израел не одустаје од захтева да се Иранци и њихови проксији повуку из свих делова Сирије. После разговора у Кремљу, анонимни "израелски званичник" је изјавио: "Они (Русија) би хтели да виде стабилан Асадов режим, а ми хоћемо да Иранци оду. Та два интереса могу бити сукобљена, а могу се и поклопити". Оваква формулација истиче одсуство "заједничке основе" за споразум Нетањахуа и Путина. При томе, обема странама је јасно, не мање него Башару Асаду и генералу Касиму Сулејманију, да где год је сиријска војска, ту су и Иранци и Хезболах.

Стога, сусрет Нетањахуа и Путина од среде има три кључне консеквенце:

1. Никакав нов договор није није постигнут, осим што је реафирмисано постојеће међусобно обавештавање о војним дејствима у Сирији, да би се избегао сукоб.

2. Ништа није договорено ни у погледу присуства Ирана и Хезболаха у Сирији.

3. Започео је окршај Израела и Сирије због стања у Кунеитри.


https://www.debka.com/

Претходно из истог извора: Дебкафајл: Путин би хтео да Израел буде флексибилнији

Извор: Israeli-Syrian armed duel over Quneitra has begun - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!