Дебкафајл: Путин се упрпио па послао Лаврова и Герасимова у Јерусалим да изгладе ствар



Због размимоилажења између Путина и Нетањахуа - које је разоткрио "Дебкафајл" (погледати:Дебкафајл, ексклузивно: Путин се попишманио) - руски министар спољних послова Сергеј Лавров и начелник генералштаба Валериј Герасимов су у понедељак 23. јула под хитно послати у Јерусалим.

Премијер Нетањаху је њихову мисију образложио реакцијом на своју изјаву да Израел неће допустити да сиријска војска уђе у заштићену зону успостављену споразумом о раздвајању израелских и сиријских снага из 1974. године, изјавом која значи да не верује да ће се Сирија придржавати споразума и поред свих гаранција које му је председник Путин дао у телефонском разговору од петка, 20. јула. Извор "Дебкафајла" је истакао да је Путин кренуо у зарицања после одустајања од низа обећања које је током претходних недеља давао америчком председнику Доналду Трампу и Нетањахуу, да ће Иранце и њихове проксије држати подаље од израелске границе.

Да би се нагласило да се Израел не шали, Израелским одбрамбеним снагама је у понедељак ујутро наређено да у обарању ракета које "сиријска војска" буде испаљивала у борбама против побуњеника у заштићеној зони употребе антиракетни систем "Давидов штап". Наређење важи за све Израелске снаге размештене на северу Израела - од Голана, преко Башана северно од Галилејског мора, све до Сафеда и Тиберијаса. "Давидов штап" је упозерење свима да је Израел решио да ће, затреба ли, у дејствима по југу Сирије употребљавати своје најсавременије наоружање.

Шта је наравоученије од понедељка? Има их три:

1. Тврдња да у освајању југа Сирије учествује сиријска војска је пре измишљотина него чињеница: њених припадника има ту и тамо, али све борбе воде Хезболах и проиранске шиитске милиције под иранском командом. Према томе, "сиријска војска" је неодговарајући назив за снаге које заузимају заштићену зону и појас дуж и на само 3-8 км удаљености од израелске границе на Голану. Одговарајући би био - ирански проксији.

2. Неке од ових снага дејствују уз подршку руске авијације.

3. Ако је тачно да су у недељу увече израелски ловци ракетирали складиште ракета у Масјафу (код Хаме) из ваздушног просдтора Либана, онда се намеће питање: зашто војно деловати против Ирана и Хезболаха само онда када су њихове снаге далеко, а не и када су у непосредној близини израелске границе на Голану? Одговорио је сам Нетањаху, и то у овом последњем разговору с Путином: "Свако брдо дуж израелске границе које запоседну Иран и Хезболах постаће - кратер!"

Биће да руски председник ову претњу сматра довољно тешком и озбиљном да у Јерусалим пошаље свој главни кадар, да смири Израел.


Претходно из истог извора: Дебкафајл, ексклузивно: Путин се попишманио

Извор: Putin's top officials sent to Jerusalem after DEBKAfile disclosed his rift with Netanyahu. Israeli David’s Wand in first operation - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу

3 коментара:

  1. Извор јесте обавештен (и Јуда је био) али види се по чланку да има импровизације, популизма и нагађања. Да добију на времену док овима из белих шлемова и исила оперу ноге, и сместе их по хотелима (стварни израелски прокси).
    хебр: юда [-, мейуда, ейуда]= был проинформирован
    יוּדַע [-, מְיוּדָע, יְיוּדַע]

    ОдговориИзбриши
  2. Блогер нешто зеза, ово је седми пут да покушавам да Вам одговорим.

    "Дебкафајл", сматрам, само преноси расположење и хтења Израелских одбрамбених снага. А оне желе рат са Ираном...

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман26. јул 2018. 12:33

    Naslov je boli glava. Putin se uprpio. A šta rade Izraelci na Golanu. Čija je to zemlja.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!