Пол Крејг Робертс: Вашингтон се острвио на Рафаела Кореу, бившег председника Еквадора

На овом снимку од 3. априла 2017. године, председник Еквадора Рафаел Кореа (лево) и председнички кандидат владајуће странке Алианса паис Лењин Морено  на балкону владине палате у Китоу. Фотографија: Долорес Очоа / АП. Извор: Ex-Ecuador president ordered jailed after missing court date

Као председник Еквадора, Рафаел Кореа био је Божји поклон народу Еквадора, независној Јужној Америци, "Викиликсу" и Џулијену Асанжу. Служећи правди и истини а не Вашингтону, Кореа је на себе навукао мржњу вашингтонских властодржаца, сада решених да га униште.

Кореу је на месту председника Еквадора наследио Лењин Морено, за кога је Кореа веровао - погрешно, испоставило се - да је савезник, а овај испаде слушче Вашингтона. Прва ствар коју је Морено урадио као председник је да, у "дилу" с Вашингтоном, блокира Кореину кандидатуру за још један председнички мандат и да уједно крене на Џулијена Асанжа, коме жели да укине азил и спречи га да делује као новинар из Амбасаде Еквадора у Лондону. Другачије речено, Морено шурује с Вашингтоном и Британијом, да Асанж буде утамничен у згради амбасаде.

Сада је Морено направио још један корак којим је доказао да је битанга. Кореа се, када је увидео да му је породица у опасности, преселио у Брисел. Али еквадорски суд је Белгијанцима упутио захтев да га ухапсе и испоруче Еквадору на основу оптужбе, лажне наравно, да је саучествовао у некаквом киднаповању.

Кореа се узда да Белгија неће уважити бесмислену оптужбу за коју нису испостављени никакви докази, него јој је сврха да баци љагу на оптуженог. Да сам на Кореином месту, не бих имао толико поверења у Белгијанце. Само погледајте с којом је лакоћом Вашингтон натерао своје вазале - Шведску и Британију - да анулирају азил што га је Еквадор дао Асанжу. И, како је и Белгија вазална држава Вашингтона, уз нешто претњи и мита, Кореа има да буде испоручен Еквадору, што ће рећи допашће шапа Вашингтона.

Да сам у Кореиној кожи, отишао бих у Амбасаду Руске Федерације у Белгији и затражио азил од Путина.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: "Рат против тероризма" у ствари је рат против муслиманских земаља које воде спољну политику независно од Вашингтона и Израела

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Washington Moves Against Rafael Correa - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу и Вордграјндеру

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!