Дебкафајл, ексклузивно: Путин се попишманио

Извор: With breakdown of Russian-Israeli “understandings” for S. Syria, Israel will strike Iranian targets - DEBKAfile

Америчко-руско-израелска формула за југ Сирије, мукотрпно изнађена у вишенедељним разговорима - није делотворна. Ово је постало јасно у телефонском разговору од петка, 20. јула, између премијера Бењамина Нетањахуа и председника Владимира Путина и њихових министара одбране. "Договор" што су га постигли показао се неоперативним, укључујући руске гаранције да иранских милиција и Хезболаха неће бити у близини израелско-сиријске границе на Голанској висоравни.

Руси су одједном променили причу. Њихове дипломате сада тврде да Москва никада није пристала да иранске проксије и Хезболах удаљи са израелске границе, односно из целе Сирије.

По војним изворима "Дебкафајла", Нетањаху и Либерман су на ову "нову стварност" одговорили изјавама да су Израелу сада одрешене руке да збрише сваки положај или базу са проиранским или снагама Хезболаха које се боре у саставу сиријске војске у Дари и Кунеитри. Такође ће се наставити са израелским нападима на исте снаге у другим деловима Сирије.

Само два елемента споразума су преживела телефоннске разговоре између израелских и руских руководилаца од петка:

- Механизам усклађивања дејстава руске војске и Израелских одбрамбених снага, е да би се предупредили сукоби.

- Руска војска се неће мешати у израелске војне операције у Сирији.

Изненадно враћање Москве на status quo ante (лат. пређашње стање - прим. прев.) је потпуно потрло све што је договорено између САД, Русије и Израела током самита у Хелсинкију, када је, пре само четири дана, председник Доналд Трамп изјавио: "И председник Путин помаже Израелу. Обојица смо разговарали са Бибијем Нетањахуом. Они би желели да учине неке ствари у погледу Сирије и безбедности Израела. У том смислу, ми апсолутно желимо да сарађујемо, да бисмо помогли Израелу. Израел ће сарађивати с нама. Дакле, те две земље ће сарађивати."

Нетањаху је открио да Путин, када су у петак разговарали, није показао интерес за сарадњу везано за "безбедност Израела" - свакако не на начин како се то разумело у Вашингтону и Јерусалиму. Њихови лични односи ће вероватно остати исти, али безбедносне везе стратетешког нивоа ће пасти на ниске гране, какве су биле пре годину дана.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходно из истог извора: Дебкафајл: Најновијим нападима Израелских одбрамбених снага на Сирију наглашена Нетањахуова порука Путину
Препорука: Usaglasili se Rusija i Izrael: Ovo je dogovor Putina i Netanjahua u vezi sa Sirijom | Najnovije vesti - Srbija danas


Извор: With breakdown of Russian-Israeli “understandings” for S. Syria, Israel will strike Iranian targets - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!