Гилад Ацмон: Јеврејско поимање расизма (пример)

Хаим Вајцман и Џереми Корбин. Илустрација преузета с извора чланка

Сваке ноћи, пар сати пре но што сване, поглавници британских Јевреја излучују свој дневни товар против Лабуристичке странке и њеног председника. Иако нам та неумитна потреба мало говори о самом Корбину и Лабуристичкој странци, веома је "знаковита гледе значајки" јеврејског руководства и израелског пропагандистичког пројекта "Корбин".

Лабуристички посланик и Јеврејка Лусијана Бергер јуче је изјавила да се осећа "непожеаном" у својој странци пошто је погледала видео са опаском Џеремија Корбина о британским ционистима, како каже да они "немају смисла за иронију". А господин Корбин је рекао:

"Британски ционисти, очигледно, имају два проблема. Први је што не желе да проучавају историју, а други, што дуго, вероватно читав свој век, живе у овој земљи, а не разумеју енглеску ироничност."

Госпођа посланик Бергер је свој одговор одцвркутала на "Твитеру":

"Овај данашњи видео са лидером британске Лабуристичке странке и његовим неопростивим коментарима - које је покушао да брани страначки гласноговорник - је учинио да се ја, као поносна британска Јеврејка, осећам непожељном у својој сопственој странци. У Британији живим читав свој живот и не требају ми никакве лекције из историје и ироније."

Знала то или не, госпођа Бергер је успела да потврди истинитост Хаим Вајцманове фундаменталне поставке, да:

"Нема никаквих енглеских, француских, немачких или америчких Јевреја, постоје само Јевреји који живе у Енглеској, Француској, Немачкој или Америци."

Дакле, по Вајцману, није битно где Јеврејин живи, јер где год да је, првенствено је Јеврејин, а јеврејство му одређује и његове политичке, културне и националне ставове и тежње. Да "посланикиња" Бергер има икакву представу о иронији, не би тако лако упала у замку, да се као "британска Јеврејка" увреди, иако је Корбин о ционистима иронисао на енглески љубазан начин.

Што није лоше. Никако. Јер одлично демонстрира да стара добра дихотомија између Јевреја и циониста не пије воду. Као и Вајцман, Бергер је става да су Јевреји и ционисти једно те исто. Можете ми то узети за зло, али сматрам да и код Вајцмана и Бергер писац је хтео да каже исту ствар, да је практично немогуће разграничити ционизам и јеврејство, јер таква демаркациона линија и не постоји.

Што је тачно.

Јер чак и "јеврејски антиционисти" следе Вајцманову мантру, делујући окупљени у искључиво јеврејске политичке ћелије, сегрегационистичке више и од Државе Израел. Уместо да се понашају као палестинске присталице јеврејског порекла, припадници ЈВП-а (Jewish Voice for Peace / Јеврејски глас за мир) се придржавају вајцмановске философије - делују као искључиво јеврејска политичка група.

Еманципација Јевреја, започета после Француске револуције, обећавала је једнакост Јевреја и суседа им. Али домет јој се показао скромним , јер у Француској, Америци, Британији и другим земљама јеврејска политичка тела делују у супротности са основним начелом еманципацијом и обећањем деловања у интересу свих, а не неколицине. У Британији, јеврејске главешине отворено војују против једне националне странке и њеног лидера, и то на основу своје дефиниције расизма, да је расизам појава уперена против само једног народа, да не постоји кад је анти-било-који-народ.

Тиме, "Јевреји који живе у Британији" заступају интересе друге, стране државе, Државе Израел, злочиначког ентитета који је починио безброј ратних злочина и кршења људских права.


Претходно од истог аутора: Гилад Ацмон: Јевреји, логика и Џереми Корбин

Препоруке:

- Now, This is Racism!

- Jeremy Corbyn, Jewish Assimilation and the Lobby


Аутор: Гилад Ацмон
Извор: From Chaim Weitzman to Jeremy Corbyn — Gilad Atzmon
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу и, терапијски антиантисемитски...

1 коментар:

  1. Јовановићу, легендо, наклон за избор! Информације презентоване овде чине СУТ или суштину или БИТ мирозренија чојзн пипл. Не користите одвратни термин семитизм, узмите боље "половци", пола људи пола рептили. То и они сами тврде, и то их усрећује. "Половецке игре" https://youtu.be/NgHsUz2Z1wQ

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!