Дебкафајл: Руси нам постадоше непријатељи!


С-300В. Извор за фотографију: Russians Certain Giving Syria S-300 Missiles Won’t Upset Relations with Israel | The Jewish Press

У неком тренутку у последњих 48 сати, последице несреће с руским Ил-20 прерастоше у непријатељске кораке Москве против Израела. Јер:

1. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио је у петак, 28. септембра, да је Русија већ предала Сирији напредне системе противракетне одбране С-300. То је изјавио дан после сусрета руског саветника за националну безбедност Николаја Петрушева са иранским колегом Али Шамханијем у Техерану. На том састанку је требало да буде понуђен компромис по коме би Израелци одустали од ваздушних напада у Сирији ако Иран престане да Хезболаху шаље оружје преко Сирије. Руски званичници су Израелу ставили до знања да ће споразум бити "печатиран" током непосредног сусрета председника Владимира Путина и премијера Бењамина Нетањахуа. До тада, С-300 би био "на чекању". Међутим, из Лавровљеве изјаве је јасно да је Израел или обманут или је Москва у последњих 48 сати променила курс. Нетањаху је на руско саопштење о испоруци С-300 Сирији одговорио назвавши такав чин "неодговорним".

2. Заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов је у изјави за арапске медије, у заједљивом тону, изјавио да Израел не би требало да се позива на "наше грешке", а што се односило на омаловажавајуће, можда и "поучне", коментаре израелских војних извора којима су ови порекли одговорност Израела за пад Ил-20. Тачније, одговор Израелских одбрамбених снага на упозорење руског министра одбране о електронском рату био је, дословно: "Наше ваздухопловне снаге могу да изађу на крај с њиховим системима." Потом су многи Израелци, преко друштвених мрежа, изразили презир спрам војних могућности Русије. Такви ставови су без сумње подболи Москву да у Сирији дејствује још више против интереса Израела.

3. Руски војни стручњаци пишу у тамошњим медијима да су нови системи електронског ратовања, у складу с Шојгуовим "обећањем", већ инсталирани у Сирији и да су кадри да надзиру израелске авионе у Израелу и Европи чак и кад нису узлетели, кад су на тлу. На пример: "Чим буде уочен на аеродрому, израелски авион аутоматски добија циљни број", који се прослеђује руској и сиријској ПВО.

4. Радећи прековремено, Руси уз С-300 и напредне системе за електронско ратовање инсталирају и антиракетни систем кратког домета "печора М2", да појачају противваздухопловну одбрану Дамаска. Познато и као "нева С-125", ово оружје је током последње две године побољшано тако да сад може да пресреће авионе у ниском лету, крстареће ракете и хеликоптере који избегну дејства система С-300 и С-400 који штите сиријску престоницу.

Руски председник је увидео да ће му бити тешко да се супротстави одлучности премијера Нетањахуа да избаци иранске снаге из Сирије, као и његовој непрестаној антитехеранској реторици. Путин сматра да је Нетањахуов циљ неостварив. Истог је мишљења и део Трампове администрације. Тако је нови саветник председника САД за Сирију, Џејмс Џефри, 28. септембра у седишту УН изјавио: "Иранце нећемо принуђивати да изађу из Сирије. Сматрамо да их чак ни Руси на то не могу натерати. Јер принуда подразумева силу и војно деловање."

Дакле, да ли Израел, овако сам и без активне америчке или руске војне подршке, може остварити Нетањахуов циљ?

Како ствари стоје, Русија не само да је све обструктивнија, већ је почела да се понаша и непријатељски - кажу војни извори "Дебкафајл"-а, сматрајући да нови системи противваздухопловне одбране и за електронско ратовање које Москва испоручује Сирији указују да се руска војска припрема за рат исцрпљивања против Израела, пошто после ових система могу уследити најновији руски авиони.

На много начина, историја се понавља: у периоду 1969-70, Израел је морао да узврати на рат исцрпљивања Египта, подржаног од СССР-а. Тада је Израел наметнуо зону забране летења на 30 километара од египатске границе, зону у којој је наша авијација могла да дејствује несметано и по вољи све док совјети нису инсталирали антиракетни систем СА-3 око Асуанске бране, Каира и Александрије. После тога, израелска авијација није могла да дејствује по египатској територији. Штавише, Москва је потом послала и четири ескадрона "мигова 21" и најсавременијих "мигова 25". Израелска авијација је одбијена, уз велике жртве у летелицама и посадама. Али онда су се умешале САД и испосредовале руско-израелско примирје, закључено августа 1970.

Током наредних 48 година, и руски и израелски војни капацитети и моћ су се променили до непрепознатљивости. Али је Ратно ваздухопловство Израел а поступило опрезно одустајући од напада на сиријској територији, јер је забринуто због спора који је избио са Москвом због катастрофе са шпијунским Ил-20.

https://www.debka.com/

Претходно из истог извора: Дебкафајл: Зашто Трамп и Нетањаху нису говорили о израелско-руској кризи? Јер је са Путином већ договорено...

Извор: Russia ramps up anti-Israel measures in Syria for possible war of attrition - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

1 коментар:

  1. Да "дрско" дете ваља ограничити. Не дувају сви у исти шофар, један од њих је и еврејин Гидеон Леви из Хаареца https://www.haaretz.com/opinion/.premium-the-truth-distinguished-delegates-1.6514500 , који штавише тврди да је било крајње време да неко дрско дете ошамари: https://rs.sputniknews.com/komentari/201809291117340953-Izrael-Rusija-S-300/
    У сваком случају чојзнери су подмукли, и док не добију по зубима неће се спустити на тло.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!