Ишчекивање санкција горе од самих санкција. Нето одлив капитала из Русије порастао 48 пута!


Сједињене Америчке Државе у пару са руским властима "протерују" инвеститоре из наше земље

Ове године је нето одлив капитала, из Русије, у трећем тромесечју био 48 пута већи него прошле године: 19,2 милијарди долара у односу на 400 милиона. Од јануара до септембра, из Русије је повучено 31,9 милијарди долара, што је 2,3 пута више него у истом периоду 2017. године, Централна банка то објаснила операцијама за смањење спољашњих обавеза и пласирање средстава у иностранство.

"Негативан салдо финансијског пословања приватног сектора са нерезидентима износио је 31,9 милијарди долара (13,7 милијарди долара у периоду јануар-септембар 2017) и био је резултат операција смањења спољних обавеза и пласирања средстава у иностранству", саопштила је Централна банка Руске Федерације .

Доктор економије професор Никита Кричевски објаснио је шта се десило са половином од 19,2 милијарде долара које су изнесене из земље у трећем кварталу ове године.

"У трећем кварталу, Сбер банка, ВТБ и Газпром банка су узели 7,4 милијарде долара. За остале банке нема тачних података, али та вредност би могла бити 2,5-2,6 милијарди долара, тако да је у трећем кварталу банкарски сектор повукао око 10 милијарди долара девизних депозита, или више од половине показатеља одлива капитала ", - пише Телеграм-канал" Антискрепа " економиста.

У разговору са Накануне.РУ Никита Кричевски је објаснио зашто људи узимају новац од банака.

"Говори се о дедоларизацији, не искључујући тешке санкције против Русије. Људи подижу своје улоге: неко ставља у сламарицу, неко претвара у рубље, неко их претвара у евре, неко троши. Приде, људи имају објективно мање новца, они то троше на свакодневне потребе. Ето то је половина. А друга половина одливеног капитала је повлачење нерезидената из руских актива, а делом и отплата њихових обавеза према странцима", рекао је стручњак.



У априлу је америчко Министарство финансија наметнуло санкције против руских милијардера и званичника. "Црна листа" обухвата 38 људи и 12 компанија. То је био сигнал пропасти за руске инвеститоре, рекао је независни економски аналитичар Александар Адинцов.

"Од пролетос, санкције за нас постају све озбиљније, тако да многи инвеститори више воле да изнесу новац одавде.Ово је један од главних разлога за одлив капитала. Санкције су сигнал инвеститору да то овде неће бити добро, дакле, смањују ризике и повлаче новац, "- рекао је економиста за Накануне.RU..

Упечатљиво повећање одлива капитала изазвало је притисак Сједињених Држава. Овај процес отежава рад руској влади, која се и даље залаже за "привлачење страних инвестиција", као да не схвата да тамо где постоје стране инвестиције постоји и одлив капитала, напомиње Адинцов.

"Људи који послују у Русији, било да су странци или наши, у основи су усмерени на извлачење новца. Свако од нас жели да привуче стране инвестиције, сви са пруженом руком. Али морамо схватити да је обрнута страна привлачења страних инвестиција увек одлив капитала. Савршено проста ствар. Ето ту ће доћи страни инвеститори да граде код нас фабрику и постану њени власници. Шта мислите куда ће они изнети добит? Себи наравно, у своје земље. Зато ја не разумем такве ствари које се код нас догађају. Ми привлачимо инвестиције у секторима где ми сами не можемо да се развијамо. Али такве ствари, као изградња железничких пруга уз привлачење страних инвеститора, ме веома изненађује ", - рекао је економиста.

Плашити повећање одлива капитала од 48-пута је бесмислено: било је и већих  "цурења", изјавио је аналитичар берзанске дилерске фирме ГК TeleTrade Пјотр Пушкарјов.

"Математички је погрешно упоредити са трећим кварталом прошле године: то је исто као дељење са нулом. У то време, подаци о увозу и извозу, прилив финансијских средстава и исплате по обавезама - дали су укупну вриједност близу нуле, узимајући у обзир грешке: 400 милиона долара готово је нула на скали наших прорачуна за десетине милијарди, а то је страшна разлика 48 пута у поређењу са овом малом количином. Али оно што је тачно: тромесечни одлив капитала за јули-септембар 2018. је највећи у последње четири године. Више је било у првом тромесечју 2015. године: 32,9 милијарди долара, готово исти износ као за првих девет месеци 2018. године, "- појашњава Пјотр Пушкарјов.

Према његовим речима, ове бројке не треба да плаше: у просперитетној 2011. години, на пример, одлив капитала био је 81,4 милијарди долара: 2,5 пута више. Или, државни буџет планира да добије око 10 милијарди долара само на рачун дивиденди од акција у државним предузећима.

Важнији су разлози због којих се капитал извози од бројева, сматра стручњак.

"Опасност од санкција, поготово од оних које још нису почеле да делују, врши притисак на рубљу, врши притисак на тржиште руских обвезница, део новца је повучен - плус банке, компаније се осигуравају и не жури им се да претварају добит у страној валути у добит у рубљама, добија се слаби ток прилива
и то само по потреби, када је плаћање пореза или су неки већ планирани инвестициони пројекти овде у Русији. Приближни износи се односе на смањење екстерних обавеза: у условима веће несигурности, може се испоставити јефтиније да се "поравна" са зајмодавцем у иностранству где немају никаквих додатних "репова", уколико финансијске могућности то дозвољавају ", рекао је аналитичар.

Ишчекивање санкција показало се горе од самих санкција. Чим Конгрес САД коначно одустане од својих нових рестриктивних мера против руске економије, а ситуација око компанија "Русал" и "Ен +" буде решена, врхунац неизвесности ће проћи, уверен је Пјотр Пушкарјов.

"Достићи ће се врх приноса на руске обвезнице, курс рубље ће се одлепити са "дна", тренутно ће се повећати интересовање за руску имовину, одлив капитала ће се делимично заменити приливом. Али уопште приливи капитала нису фетиш, не треба га силно желети: куповина опреме и технологија у иностранству за потребе производње такође формално повећава одлив капитала из земље, али то не значи да је куповина опреме или технологије лоша за привреду ", закључио је стручњак.



Претходно из истог извора и од истог преводиоца (такође објављено са закашњењем због одсуства А.Ј.):  Москва ће све отписати: коме и зашто Русија опрашта дугове


Аутор: Ана Смирнова
За Ћирилизовано изабрао и превео: Драган Вукојевић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!