Месец Алабаме: Улога кокошије памети у украјинском покушају милитаризације Азовског мора

Влада Украјине и олигарх Петро Порошенко су у предизборној кампањи, па је то један од разлога што опет провоцирају Русију. Јуче је украјинска војска заузела један град у неутралној зони Доњецка, а данас је украјинска морнарица послала тегљач и два оклопна артиљеријска брода, недавно добијена од Обалске страже САД, да прођу кроз Керчски мореуз и уђу у Азовско море.

Када су бродови, без најаве, ушли у руске територијалне воде, руски патролни брод је ударио и оштетио тегљач. Артиљеријски бродови су побегли, али нису прошли кроз мореуз. Доње фотографије приказују тај, ајмо рећи,окршај.



Како је Крим поново у саставу Русије, Керчски мореуз је руска територија. Споразум о правном статусу Азовског мора и Керчског мореуза, који су Украјина и Русија потписале 2003. године, предвиђа да је улазак војног брода у Азовско море дозвољен само уз обострани пристанак. Украјина такав статус Азовског мора оспорава на међународном арбитражном суду. Како се води расправа, можете погледати овде: 1, 2, 3.

Влада Украјине, подбодена од САД, жели да успостави нову војну луку у Азовском мору. Два брода украјинске морнарице, спасилачки и тегљач, прошли су кроз Керчски мореуз 23. септембра. У октобру, руска влада је упозорила да неће допустити даљу милитаризацију Азовског мора. Али, и поред упозорења, неки амерички јастребови траже да тамо уплове бродови НАТО-а. Азовско море има највећу дубину од седам метара. Америчке фрегате траже најмање десет. Но, све и да су мање захтевне, шта би тамо? Керчски мореуз је једини пролаз и руски је, Руси би лако смакнули НАТО бродовље чак и дејством са копна. Закључак: амерички јастребови имају кокошију памет.

Па су Руси, за сваки случај, Керчски мореуз блокирали великим теретним бродом којег су усидрили испод новог Керчског моста.


И онда? Онда гужва бродовља које чека да се пролаз поново отвори.

Pic via MarineTraffic of traffic at 15:45 utc

Може бити да Порошенко и компанија, уз мали подстицај са стране, најновијом провокацијом циљају на подривање Трамповог и Путиновог сусрета планираног за 30. новембар током самита Г20 у Аргентини. Требало би да су паметнији. Русија лако може да блокира комерцијални саобраћај до украјинске луке у Азовском мору, Мариупољ, деси ли се још какав инцидент.

А кривац би била, опет, Украјина.

Уз сво кокодакање америчких јастребова.


Претходно од истог аутора: За сада није опасно, али САД припремају следећу фазу "мирних протеста" у Ирану

Аутор: Moon of Alabama
Извор: MoA - Russia Blocks Ukrainian Navy From Militarizing The Sea of Azov
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!