Сиротињо и Богу си тешка: царски двори Бирјукових - пентхаус величине пола хектара

Московска Патријаршијска језера. Извор за фотографију: Патриаршие пруды или Там, Где Никогда не разговаривают с Неизвестными...

Какве станове заменик градоначелника Москве и његови презимењаци воле?

Како је говорила Денискинова мајка, у приповетки Виктора Драгунског, "тајно увек постане јавно". Тако је и скромна куповина, коју су у децембру 2015. године обавила господа Бирјукови, повезани са замеником градоначелника престонице, испливала у јавност. А господа су купила ни мање ни више него огромни пентхаус за пола милијарде рубаља.

Породичне тајне

Занимљив
a је ствар то презиме; штета, мало је истраживања које објашњавају како утиче на човека. Узмимо, на пример, причу о пентхаусима у елитном стамбеном комплексу „Легенда боја“ (стамбени комплекс «Легенда Цветного»на Булевару боја: «Цветный бульвар» на руском, надомак Кремља - прим.прев.) девет од десет двоспратних станова на последња два спрата су набавила три различита лица истог презимена. Два стана купио је Александар Бирјуков, три стана је купила Јекатерина Бирјукова, а још четири нека Ирина Петровна Бирјукова која и очевим именом и презименом и узрастом (46 година), буквално указује да је 67-годишњи Пјотр Павлович Бирјуков, заменик градоначелника престонице - њен отац.  Међутим, када се ради о тендерима, сам Пјотр Павлович, се јавно одрекао своје породице: Ирина Петровна није његова ћерка, Александар Петрович није његов син, а Јекатерина Бирјукова лепотица, мало старија од тридесет година, није његова снаја, сви су они само његови презимењаци. Ништа нарочито, то је често презиме. Код нас у Русији на сваком ћошку налетимо на неког Бирјукова. Занимљиво је да сви ови људи сада живе у близини, на веома престижном месту у граду, који у великој мери контролише Пјотр Бирјуков.

Дакле, презиме је моћна сила која обједињује људе. Како другачије објаснити чињеницу да су три различита Бирјукова узела и купила девет станова у “Легенди о боји” један до другог, све са погледом на Кремљ. Девет станова, чија је катастарска вредност већа од 820 милиона рубаља, а тржишна је око 1,6 милијарди рубаља (око 20 милиона евра - прим.прев.), а укупна површина износи више од 1600 квадратних метара. Говорећи језиком оних који имају викендице у околини Москве - више од десет хектара. Господа Бирјукови у својим пентхаусима могу, ако пожеле, узгајати воће и поврће.

Међутим, они већ имају где то да раде.

Било једном у селу Поповка

Подмокосвску четврт Поповку је могуће преименовати у Бирјуковку - тамо опет, чврсто су се угнездили имењаци уваженог заменика градоначелника. И сам Пјотр Бируков поседује некретнине у Поповки - али веома, веома скромно: поседује земљиште од 15 хектара, малу кућу и економски блок. То заиста није московски званичник, већ пензионисани викендаш-баштован који од априла расађује поврће на прозорској дасци. Његова супруга Антонида Бирјукова има своју парцелу – мало већу, али без много луксуза, на 25 хектара.

Међутим, презимењаци заменика градоначелника имају много примамљивије комаде земље у Подмосковљу: Ирина Петровна има скоро два хектара и чак три куће, од којих је највећа готово једнака по површини наведених девет пентхауса, на Булевару боја, Александар Петрович има око осам хектара, а има и кућу за становање, гостионицу и коњушницу. Анжелика Бирјукова (изгледа као братаница заменика градоначелника) има кућу од две хиљаде квадрата. Никита Бирјуков (имењак унука заменика градоначелника) – има кућу од 600 квадратних метара. Занимљиво је да су све парцеле Бирјукових ограђене једном оградом која ограђује плац од преко 15 хектара. Па, логично је – у данашње време Бирјукови се морају држати заједно, а то није мало.

Бирјукови и њима равни

Има, међутим, на Бирјуковским поседима места и за небирјукове. Једно од њих припада Виктору Пчеловодову - ни рођаку ни презимењаку заменика градоначелника, већ бившем сараднику: од раних деведесетих до краја 2012. године био је заменик шефа одељења за стамбене и комуналне услуге и инфраструктуру у Москви. За још три некретнине нема података, у катастру, о њиховим власницима.

У елитној згради са осам станова на «Патријаршијским језерима» («Патриаршие пруды» на руском, део Москве-прим.прев.) живе не само Бирјукови, већ и грађани који су им једнаки у правима. У овој кући постоји стан за самог Пјотра Павловича, за његову нећерку Ирину Петровну - и за извесног Јурија Буланова, који је био заменик Пјотра Бирјукова, када је био начелник управе Јужног округа. Током 2010. године догодио се неугодан инцидент Булану - оптужен је за крађу јавног новца у износу од 17 милиона рубаља; истрага је открила да званичник има куће у Московској области, станове у Ници и Паризу, хотелски комплекс у Москви. Од три и по године на које је осуђен, одробијао је две - након чега се безбедно вратио у свој деветособни стан на «Патријаршијским језерима».

Уопштено, није лоше данас бити Бирјуков - или неко ко носи ово славно презиме. Стари бузец из Старог Бузца (заменик је родом из села Стари Бузец «Старый Бузец» на руском, у Курској обасти-прим.прев.) не заборавља своје презимењаке.

Новости бизнеса и политики



Аутор: Михаил Мељников
За Ћирилизовано изабрао и превео: Драган Вукојевић

1 коментар:

  1. руски евреји, и не само по презимену...
    Семейные ветви рода Бирюков = породичне гране рода Бирјуков
    http://www.jewage.org/wiki/ru/Special:Clan/Biryukov/branches

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!