Пол Крејг Робертс: Ама крива је Русија

Извор за карикатуру: Critical Thinking: Quotes and Political Cartoons about Donald Trump and Vladimir Putin

Као што рекох пре две недеље, сиријска криза је тек у почетној фази: Пол Крејг Робертс: Тек је почело. Напад на положаје сиријске војске, што је била америчко-сиријска операција, доказује да се криза продубљује и шири: "Тајмс оф Израел: Громовит удар по Сирији је био усклађена америчко-израелска порука Ирану" / Resonant Syria strike suggests coordinated US-Israel message to Russia and Iran | The Times of Israel.

Постоје четири узајамно оснажујућа узрока "сиријске кризе".

Пропаганда и пропагандизам: "Западњачки" Данас и "руски" Спутњик? Да л' је баш тако?

Александар Јовановић / Ћирилизовано:


Синоћњој репризи је претходила премијера из 2012. године: Bibi Boom: Netanyahu's UN Bomb Cartoon Triggers Internet Mockery [SLIDESHOW]


Ко о Нетањахуовој оптужби да Иран развија нуклеарно оружје упркос споразуму извештава истинито?


Упоредите ове две вести. Прва је продукција руског "Спутњика" (на српском), друга, ноторног западњачког пропагандистичког средства, "Данас"-а.

На први поглед, као да су заменили улоге, тј. намену.

Јуче у "Предлозима" рекох: "Оваква пропаганда је антипропаганда ЕУ и њених заговорника. Дакле, корисна ствар...Građani EU misle da je život fer, problem velike razlike u prihodima - Svet - Dnevni list Danas"

Али јутрос, а ово пишем сабајле, у шест сати, ми се чини да неко у "Данас"-у ипак зна како се ради пропаганда, да се повремено морају пуштати и праве вести - истините, иако чињенице изнете у њима не одговарају интересима газде - јер се само тако стиче углед и поверење читалаца.

"Спутњик", пак, без обзира што је званично руски и што би требало да делује у интересу Русије, тера по старом, прећуткује битно јер се факти не слажу са "политиком" кремаљских ђилкоша и, у овом случају, Бибијевог пајтоса, Путина. И све то као да су сатаром кројили текст - можда намерно, да изјаве Иранаца делују бесмислено, можда просто из неукости..

Забрињава показано умеће дежурног уредника онлајн издања "Данас"-а. Није добро кад окупаторско слушче влада занатом. Али још једна гадост шестоколонашког "Спутњика" - радује. Србији је преко потребно да у њој делују права РУСКА гласила на српском језику, али кад их већ нема, добро је кад се шестоколонаши овако лако офирају.

Извол'те...киселог грожђа: